Ascultă Radio România Cluj Live

Concertul de deschidere a noii stagiuni 2023/2024 la Filarmonica de Stat Transilvania

Astfel, începând cu ora 19.00, melomanii sunt așteptați la Colegiul Academic unde, pe scena din Auditorium Maximum, vor urca Elena Bașkirova (pian) și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” sub bagheta maestrului Lawrence Foster, Dirijor Emerit al Filarmonicii clujene. Programul serii va fi unul foarte special și va include două lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski – Suita nr. 4 pentru orchestră, op. 61, Mozartiana, respectiv Simfonia nr. 1 în sol minor, op. 13, Visuri de iarnă și Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 13 în Do major pentru pian, KV 415.

Concertul de deschidere a noii stagiuni 2023/2024 la Filarmonica de Stat Transilvania

Articol editat de cristina.rusu, 25 septembrie 2023, 11:59

Despre lucrări

Ceaikovski îl considera pe Mozart drept „zeul meu”, iar ocazia cu care a prezentat Suita nr. 4 pentru orchestră, op. 61, Mozartiana în primă audiţie a fost chiar centenarul primei audiţii a operei Don Giovanni, când la Moscova s-a organizat  un concert dedicat în exclusivitate lucrărilor lui Ceaikovski. Referindu-se la această suită, compozitorul rus spunea că „există un mare viitor, în special peste graniţă, pentru această suită, datorită unei alegeri inspirate a pieselor şi a noutăţii caracterului: o tratare contemporană a vechiului”.

Concertul nr. 13 în Do major pentru pian, KV 415 de W. A. Mozart a fost compus la Viena între anii 1782-1783. Odată cu mutarea la Viena, în 1781, Mozart a fost pus faţă în faţă cu provocarea vieţii de liber profesionist. Prin urmare, voia să-şi câștige renumele ca pianist virtuoz şi compozitor. Cântatul lui era strălucitor şi rafinat, calităţi care caracterizează din plin concertele lui pentru acest instrument. Concertul nr. 13 în Do major pentru pian, KV 415 demonstrează întocmai felul în care Mozart a ştiut să valorifice resursele noului instrument, pe care l-a pus în valoare şi prin dialogurile cu orchestra.

Vineri seara veți audia și cea de-a treia versiune a Simfoniei nr. 1 în sol minor, op. 13, Visuri de iarnă a lui Piotr Ilici Ceaikovski, lucrare începută în primăvara anului 1866 și definitivată sub această formă în anul 1874. În cazul compozitorului rus liniile tematice sunt exploatate din plin sub aspectul expresivității lor, inducând o serie de stări emoționale diverse, de la melancolie la sugestii de vals premergătoare baletelor de mai târziu ale lui Ceaikovski. Prin tematica și armoniile sale Simfonia nr. 1 demonstrează o îndrăzneală și o încredere uimitoare pentru un compozitor tânăr țn acel moment, pornit pe un drum complet original (sursă text – Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert).

Despre dirijor

Lawrence Foster

Lawrence Foster este unul dintre cei mai apreciați dirijori din lume în ultimele decenii, fiind recunoscut ca un deosebit interpret al partiturilor lui George Enescu. Lawrence Foster este, începând cu stagiunea 2022/2023, Dirijor Emerit al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Născut în 1941 la Los Angeles, într-o familie de origine română, Lawrence Foster a beneficiat de îndrumarea unor dirijori de renume internațional, ca Bruno Walter şi Karl Böhm, şi şi-a făcut debutul profesional la vârsta de 18 ani, la pupitrul unei orchestre de tineret numită Debut Orchestra, devenind ulterior Directorul Muzical al acesteia. Tot în aceeași perioadă, a devenit directorul Baletului din San Francisco, poziție pe care a ocupat-o până în 1965. Între 1965 şi 1968, a fost asistentul lui Zubin Mehta la Filarmonica din Los Angeles, iar în 1969 a fost numit Dirijor Invitat Principal la Royal Philharmonic Orchestra.

A dirijat cele mai importante opere ale lumii (ca cele din Los Angeles, Berlin şi Hamburg) şi numeroase orchestre de tineret. În urma celor zece ani petrecuți ca Director Artistic şi Dirijor Principal al Orchestrei Gulbenkian, Lawrence Foster a fost numit Dirijor Laureat al ansamblului. Cu această orchestră, s-a regăsit pe scene din toată lumea, incluzând Festivalul „George Enescu” din București şi Festivalul de Vară din Bad Kissingen şi colaborând cu artiști de prim rang, ca Lang Lang şi Evgheni Kissin.

Din anul 2013, este Director Muzical al Operei şi al Orchestrei Simfonice din Marsilia.

Promotor neobosit al creației lui George Enescu, Lawrence Foster a fost Directorul Artistic al Festivalului omonim de la București între 1998 şi 2001. Ultima înregistrare cu lucrări ale compozitorului român – cu propria sa orchestrație a Octetului de coarde –, în compania Orchestrei Filarmonicii din Monte Carlo, sub egida EMI, a fost lansată în anul 2009. În ianuarie 2003, a fost decorat de Președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer pentru promovarea muzicii românești.

Despre solistă

Elena Bașchirova

Pianista Elena Bașkirova este convinsă că „Muzica de cameră este sufletul muzicii”, iar această credință este vizibilă în întreaga sa activitate fie solistică, fie de organizare a unor evenimente artistice de gen sau de colaborare în diferite formule  muzicale. În cazul binecunoscutei pianiste, abordarea muzicii este una de colaborare empatică și comunicare.

Printre cele mai importante momente ale noii stagiuni 2023/2024 se numără concertele sale în calitate de solistă în compania Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca sub conducerea lui Lawrence Foster,  cu care își va uni forțele și pentru concertul cu Opera din Marsilia. Pe parcursul anului Elena Bașkirova va cânta și cu Orchestra Cantus Firmus din Plovdiv sub conducerea lui Georgi Dimitrov, precum și cu Orchestra Filarmonicii din Sofia. De asemenea, pe agenda pianistei se regăsesc și o serie de rezidențe de muzică de cameră în cadrul Jerusalem Chamber Music Festival Ensemble sau la Blaibach Konzerthaus, Musikverein Viena, Frauenkirche Dresda (curatoriat de Daniel Hope) și Filarmonica din Köln.  În luna decembrie a acestui an, Elena Bașkirova, care este și președinta Casei Mendelssohn din Leipzig, va prezenta Festivalul Mendelssohn la Sala Boulez din Berlin. La începutul anului viitor, pianista va susține o serie de recitaluri solo la Klavier-Festival Ruhr și la Ludwigsburg.

Elena Bașkirova este și director artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră de la Ierusalim, pe care l-a fondat în 1998. Festivalul are loc în luna septembrie a fiecărui an și a devenit un pilon al vieții culturale din Israel, reunind soliști remarcabili din întreaga lume. La fel, Festivalul Intonations este apreciat la scară largă și, începând cu anul 2012, se desfășoară la Muzeul Evreiesc din Berlin în luna aprilie a fiecărui an. Împreună cu muzicieni de la aceste festivaluri, Elena Bașkirova concertează în mod regulat în cele mai importante festivaluri din lume dedicate muzicii de cameră sau muzicii simfonice, precum Festivalul de la Lucerna, Rheingau Music Festival, Festivalul George Enescu de la București și Beethovenfest din Bonn. Numeroase înregistrări documentează cele mai importante momente ale programelor concepute de Bașkirova pentru diverse formații de muzică de cameră.

Repertoriul pentru pian și voce este de o importanță deosebită pentru Elena Bașkirova și include colaborări cu soliști de talie mondială precum Anna Netrebko, Olga Peretyatko, Dorothea Röschmann, René Pape și Robert Holl.

În anul 2017, Elenei Bașkirova i s-a înmânat premiul ICMA la categoria „instrument solo” pentru înregistrarea celor două cicluri Ceaikovski – „Anotimpurile” și „Album pentru copii”. De asemenea, în anul 2020 a lansat înregistrarea integrală a lucrării lui A. Dvořák – „Tablouri sonore poetice” op. 85, pentru ca în luna noiembrie a anului 2022 să lanseze un album cu o selecție de lucrări de Mozart cu titlul „Mozart: Sonatas & Fantasies”.

În anul 2018, Elena Bașkirova a primit Premiul Festivalului de Pian Ruhr și i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Ben-Gurion din Negev (Israel).

Biletele online se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia, în limita locurilor disponibile.

 

Comunicat de presă

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ii și obiecte de artă, expuse la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei
Cultural joi, 28 noiembrie 2024, 16:48

Ii și obiecte de artă, expuse la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei

Începând cu 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei va fi disponibilă expoziţia temporară...

Ii și obiecte de artă, expuse la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei
Premieră la Filarmonica din Cluj-Napoca cu ocazia Zilei Naționale
Cultural marți, 26 noiembrie 2024, 12:28

Premieră la Filarmonica din Cluj-Napoca cu ocazia Zilei Naționale

    Ziua Națională a României va fi aniversată la Filarmonica de Stat „Transilvania” cu un program muzical cu totul special și...

Premieră la Filarmonica din Cluj-Napoca cu ocazia Zilei Naționale
Anotimpul poveștilor sărbătorit pe scena teatrului turdean
Cultural marți, 26 noiembrie 2024, 12:18

Anotimpul poveștilor sărbătorit pe scena teatrului turdean

Într-un decor de iarnă captivant, TNAMT pregătește cea de-a IV-a ediție a Festivalului Poveștilor de Iarnă, în perioada 04-08.12.2024, un...

Anotimpul poveștilor sărbătorit pe scena teatrului turdean
Spectacolul „Domnișoara Nastasia” – dedicat Zilei Naționale a României
Cultural luni, 25 noiembrie 2024, 08:30

Spectacolul „Domnișoara Nastasia” – dedicat Zilei Naționale a României

Cu ocazia Zilei Naționale a României, duminică, 1 decembrie, ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului de Nord pătrundem în atmosfera vibrantă a unei...

Spectacolul „Domnișoara Nastasia” – dedicat Zilei Naționale a României
Cultural duminică, 24 noiembrie 2024, 00:00

Tandem stilistic – o nouă expoziție la Galeriile Radio Cluj

Galeriile Radio Cluj vă invită să vizionați expoziția de pictură “Tandem stilistic ” cuprinzând lucrări ale artistelor Mariana Frum și...

Tandem stilistic – o nouă expoziție la Galeriile Radio Cluj
Cultural duminică, 24 noiembrie 2024, 00:00

Anul aniversar Reactor se încheie cu o lansare de carte

Anul aniversar Reactor se încheie cu lansarea la Cluj a volumului Reactor 10 și un eveniment interactiv.   După lansarea din Festivalul...

Anul aniversar Reactor se încheie cu o lansare de carte
Cultural vineri, 22 noiembrie 2024, 13:51

Premieră absolută la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită miercuri, 27 noiembrie, de la ora 17.00, la vernisajul expoziției „Altera mundi. Vrăji, farmece...

Premieră absolută la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Cultural joi, 21 noiembrie 2024, 14:15

Artista Amalia Crișan revine la Cluj cu cea de-a zecea expoziție personală

Joi, 21 noiembrie, de la ora 18, la Galeria IAGA Contemporary Art va fi vernisată expoziția tinerei artiste din Cluj Amalia Crișan, studentă la...

Artista Amalia Crișan revine la Cluj cu cea de-a zecea expoziție personală