Prima pagină » Diverse » Trebuie să spălăm orezul înainte de a-l găti? Cercetătorii răspund
Trebuie să spălăm orezul înainte de a-l găti? Cercetătorii răspund
Foto: Pixabay
Este preparatul de bază în bucătăria multor popoare, de fapt principalul aliment pentru miliarde de oameni din Asia şi Africa. Întrebarea este: are sens să clătim orezul înainte de a-l găti?
Ce spun bucătarii?
Articol editat de cristina.rusu,
25 septembrie 2023, 13:40
Este preparatul de bază în bucătăria multor popoare, de fapt principalul aliment pentru miliarde de oameni din Asia şi Africa. Întrebarea este: are sens să clătim orezul înainte de a-l găti?
Ce spun bucătarii?
Bucătarii, dar şi autoproclamaţii experţi culinari, spun că spălarea boabelor de orez reduce cantitatea de amidon a acestora, ca dovadă apa care devine tulbure. Aşa că, dacă intenţionăm să gătim ceva în care e ok ca boabele de orez să se separe, e indicat să le spălăm; dacă în schimb vrem să obţinem o textură cremoasă, ca pentru rizotto, paella sau budincă de orez, e mai bine să nu le spălăm. Pe lângă asta, în decizia de a spăla sau nu orezul intervin factori precum tradiţiile, tipul orezului folosit, chiar şi lenea din momentul în care ne apucăm de gătit.
Ce spun studiile?
Recent s-a făcut un studiu în care s-au comparat 3 tipuri de orez de la acelaşi producător. Acestea au fost expuse la 3 feluri de tratament: nu au fost spălate deloc, au fost spălate de 3 ori şi în fine de 10 ori. Rezultatul a arătat că bucătarii nu au dreptate: spălatul boabelor de orez nu a influenţat textura mâncării. Asta pentru că aceasta nu a fost influenţată de amidonul de pe suprafaţa boabelor, ci de amilopectină, care se eliberează atunci când fierb boabele.
Şi totuşi
Spălatul orezului se practica pentru a îndepărta praful, pietricelele, insectele şi alte impurităţi, ceea ce în multe regiuni încă are sens. Apoi în ultima vreme s-a constatat că multe alimente sunt contaminate cu microplastic, printre care şi orezul; dar se pare că dacă îl spălăm înainte, îndepărtăm 20% din microplastic, ceea ce e mai bine decât nimic. Această valoare se ridică la 40% în cazul orezului prefiert, care conţine chiar o cantitate mai mare de microplastic.
Orezul conţine o cantitate mai mare de arsenic decât alte plante, iar spălatul scade enorm de mult această cantitate. Pe de altă parte îndepărtează din păcate şi alte elemente precum fierul, zincul şi cuprul, care sunt utile organismului uman.
Cel mai bun sfat rămâne în continuare să clătim orezul înainte de a-l folosi. Totuşi e bine să consumăm şi alte tipuri de cereale, pentru a nu ne priva de mineralele utile pe care le îndepărtează acest proces.
Andrea Nagy
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.