Ascultă Radio România Cluj Live

Trebuie să spălăm orezul înainte de a-l găti? Cercetătorii răspund

Foto: Pixabay

Este preparatul de bază în bucătăria multor popoare, de fapt principalul aliment pentru miliarde de oameni din Asia şi Africa. Întrebarea este: are sens să clătim orezul înainte de a-l găti?

Ce spun bucătarii?

Trebuie să spălăm orezul înainte de a-l găti? Cercetătorii răspund
Foto: Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 25 septembrie 2023, 13:40

Este preparatul de bază în bucătăria multor popoare, de fapt principalul aliment pentru miliarde de oameni din Asia şi Africa. Întrebarea este: are sens să clătim orezul înainte de a-l găti?

Ce spun bucătarii?

Bucătarii, dar şi autoproclamaţii experţi culinari, spun că spălarea boabelor de orez reduce cantitatea de amidon a acestora, ca dovadă apa care devine tulbure. Aşa că, dacă intenţionăm să gătim ceva în care e ok ca boabele de orez să se separe, e indicat să le spălăm; dacă în schimb vrem să obţinem o textură cremoasă, ca pentru rizotto, paella sau budincă de orez, e mai bine să nu le spălăm. Pe lângă asta, în decizia de a spăla sau nu orezul intervin factori precum tradiţiile, tipul orezului folosit, chiar şi lenea din momentul în care ne apucăm de gătit.

Ce spun studiile?

Recent s-a făcut un studiu în care s-au comparat 3 tipuri de orez de la acelaşi producător. Acestea au fost expuse la 3 feluri de tratament: nu au fost spălate deloc, au fost spălate de 3 ori şi în fine de 10 ori. Rezultatul a arătat că bucătarii nu au dreptate: spălatul boabelor de orez nu a influenţat textura mâncării. Asta pentru că aceasta nu a fost influenţată de amidonul de pe suprafaţa boabelor, ci de amilopectină, care se eliberează atunci când fierb boabele.

Şi totuşi

Spălatul orezului se practica pentru a îndepărta praful, pietricelele, insectele şi alte impurităţi, ceea ce în multe regiuni încă are sens. Apoi în ultima vreme s-a constatat că multe alimente sunt contaminate cu microplastic, printre care şi orezul; dar se pare că dacă îl spălăm înainte, îndepărtăm 20% din microplastic, ceea ce e mai bine decât nimic. Această valoare se ridică la 40% în cazul orezului prefiert, care conţine chiar o cantitate mai mare de microplastic.

Orezul conţine o cantitate mai mare de arsenic decât alte plante, iar spălatul scade enorm de mult această cantitate. Pe de altă parte îndepărtează din păcate şi alte elemente precum fierul, zincul şi cuprul, care sunt utile organismului uman.

Cel mai bun sfat rămâne în continuare să clătim orezul înainte de a-l folosi. Totuşi e bine să consumăm şi alte tipuri de cereale, pentru a nu ne priva de mineralele utile pe care le îndepărtează acest proces.

 

Andrea Nagy

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 16:08

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Salvamont Argeș a organizat cea de-a XI-a ediție a Stagiului Național de Formare...

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 14:24

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai

Sorana Cîrstea s-a calificat, astăzi, în optimile de finală ale turneului de tenis de la Dubai, competiție dotată cu premii totale de peste...

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral

Ceaiul verde este adesea etichetat ca fiind doar o versiune sănătoasă a ceaiului, dar multe persoane nu sunt conştiente de beneficiile sale...

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral
A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella

Francesco Rivella a murit la vârsta de 97 de ani, relatează cotidianul italian „La Repubblica”.   El a fost în special omul din...

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 00:00

Descoperire „excepțională” în Antarctica

Un progres major pentru paleontologie.   O fosilă aproape completă a craniului celei mai vechi păsări moderne cunoscute a fost descoperită...

Descoperire „excepțională” în Antarctica
Diverse marți, 18 februarie 2025, 12:00

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii

În sezonul gripei şi răcelilor, prevenţia ne poate proteja de îmbolnăviri. Pentru a evita nasul înfundat, durerile în gât şi febra, trebuie...

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii
Diverse marți, 18 februarie 2025, 00:00

Ce porecle i-au dat fiii vitregi William și Harry, Camillei?

Cartea „Yes Ma’am: The Secret Life of Royal Servants” va fi lansată pe 18 februarie.   În această lucrare, autorul Tom Quinn...

Ce porecle i-au dat fiii vitregi William și Harry, Camillei?
Diverse luni, 17 februarie 2025, 12:00

Fructul pasiunii: beneficii și contraindicaţii pentru organism

Fructul pasiunii este un fruct exotic cu un gust dulce-acru foarte neobișnuit. Fructul pasiunii este un fruct de dimensiuni mici şi face parte...

Fructul pasiunii: beneficii și contraindicaţii pentru organism