Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat respinge propunerea de eliminare a obligativităţii Pilonului II de pensii
Mecanismul propus este menit să distrugă cea mai de succes reformă structurală a ultimilor 15 ani, care a dus România în rândul ţărilor civilizate.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 26 septembrie 2023, 16:13
Mai mult, prin PNRR, Guvernul şi-a asumat să întărească Pilonul II şi nu să îl desfiinţeze, jalon pe care atât Guvernul cât şi Comisia Europeană îl consideră îndeplinit.
”Propunerea depusă azi în Parlament afectează grav şi ireversibil Pilonul II de pensii, lăsând 8 milioane de români cu un viitor incert la pensie, contrar direcţiei europene a României”, se spune în comunicat.
Potrivit sursei citate, Pilonul II de pensii private obligatorii funcţionează în România de mai bine de 15 ani cu rezultate în beneficiul cetăţenilor.
APAPR menţionează că peste 90% din aceşti bani sunt investiţi în economia României, contribuind la creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.
Pilonul II a colectat în 15 ani contribuţii brute totale în valoare de 84 miliarde de lei (16,9 miliarde euro) şi a realizat plăţi totale de peste 1,4 miliarde de lei către un număr total de circa 108.000 de beneficiari, potrivit statisticilor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat, marţi, 26 septembrie înainte de şedinţa de Guvern, că în cadrul coaliţiei de guvernare nu s-a discutat vreun amendament care să vizeze modificarea Pilonului II de pensii.
În acest sens, şeful Executivului a subliniat că nu a discutat nici cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi nici cu actualul ministru al Finanţelor, Marcel Boloş, amendarea prin proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare a Pilonului II de pensii.
Precizarea a venit la solicitarea presei acreditate la Guvern, care l-a întrebat despre un amendament la proiectul de lege privind măsurile fiscale pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea în Parlament, referitor la eliminarea obligativităţii contribuţiei la Pilonul II de pensii.
Deputatul liberal Florin Roman a susţinut, marţi, 26 septembrie în Parlament, că un amendament la proiectul de lege privind măsurile fiscale pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea în Parlament, propus de secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru, care presupunea o ‘naţionalizare mascată a Pilonului II de pensii’, s-a strecurat în lista modificărilor care urmau să fie susţinute de PNL şi PSD, liberalii cerând retragerea acestuia.
Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.