Radio Cluj…la modă: Designerul lunii – Bonnie Cashin (II) [FOTO]
Articol editat de cristina.rusu, 28 septembrie 2023, 06:00 / actualizat: 28 septembrie 2023, 10:52
La Art Students League Bonnie va studia în timp ce va lucra pentru un teatru de pe Broadway numit Roxy’s Theatre, cu ale sale Roxyettes, o replică la Rockettes și la Radio City Theatre ai anilor 1930.
Cashin avea doar 19 ani la vremea aceea, motiv întemeiat pentru revista Variety de a o promova ca fiind “the youngest designer who ever hit Broadway’’- cel mai tânăr designer care a atins faima pe Broadway.
La unul dintre spectacole, celebra redactoare șef al Harper’s Bazaar, Carmel Snow a remarcat costumele tinerei fete și i-a aranjat să lucreze pentru compania Adler&Adler, cunoscută și apreciată la acea vreme, unde Bonnie a lucrat din 1937 până în 1943.
Anii războiului au condus firesc la o aplecare a intereselor designerilor pentru realizarea unor ținute practice, utilitare și comode. Această influență și deopotrivă necesitate suprapusă peste maniera glamour necesară în show-bizz, cu care Bonnie Cashin era deja familiarizată au dus la conturarea unui stil aparte de creație, o semnătură stilistică marca inconfundabilă Bonnie Cashin.
Din cauza condițiilor de război care se înăspreau și la New York, Bonnie Cashin decide să se întoarcă la Hollywood, unde, în baza unui contract cu 20th Century Fox, va fi responsabilă cu designul costumelor pentru mai multe filme intrate în istorie: Ana and the King of Siam, sau premiatul cu Oscar din 1945 A tree grows in Brooklyn. În șase ani de colaborare ea va realiza costumelor pentru 60 de filme produse de companie, un număr impresionant care face dovada perfectă a caracterului său prolific.
O regăsim în anul 1949 din nou, la New York unde se lansează, de data aceasta efectiv în designul de modă, într-o formulă independentă pe care a preferat-o mereu de -a lungul vieții, o colecție în nume propriu, de această dată, care îi va aduce două premii prestigioase ale modei în 1950: Coty Award și Neiman Marcus Fashion Award.
În anul 1951 ea își va deschide propriul brand de modă Bonnie Cashin Designs, fapt care nu va împiedica colaborările sale ulterioare, cum a fost de pildă și cea din 1962, cu compania Coach, axată pe marochinărie.
Gențile create de Cashin par absolut înaintea timpului său, inspirate pur și simplu din niște pungi de hârtie folosite la cumpărături și prevăzute cu niște curele late și accesorii metalice care dau obiectului un aspect masculin, esențializat și minimal.
Cariera sa fashionistică extrem de îndelungată- Bonnie Cashin a murit în anul 2000, nu a cunoscut suișuri și coborâșuri în maniera în care alți designeri au trăit-o pentru că stilul său de design era complet dezlegat de conceptul de tendință sau sezoane. În momentul când ea a început să creeze, noțiunea de sportwear nu era, defel similară cu ceea ce noi percepem astăzi ca fiind stilul sport.
Era vorba despre piese practice de îmbrăcăminte ce puteau fi separate- separates, și combinate în multiple moduri de purtare.
Ce-i datorăm lui Bonnie? Salopeta feminină, turtleneck- sau helanca pe gât fără închidere cu fermoar, poncho-ul sau capa, folosirea sistemelor dure, metalice, în vestimentația de zi cu zi- o fustă lungă de care se împiedica urcând scările la un cocteil a fost prinsă cu ajutorul unei agrafe grele metalice creând astfel un design și un drapaj interesant- folosirea pielii în vestimentația cotidiană- a fost primul designer care a creat o întreagă rochie din piele, cromatica vie în creație, plus o paletă întreagă de articole practice ce pot fi văzute pe site-ul Metropolitan Museum of Art.
“Chic is where you find it!“ nu este doar replica designerului ci și titlul unei cărți de Stephanie Lake, apărută în 2016, al cărei scop esențial este de a aduce în lumina actuală creația sa.
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.