Incluziv: Schimbări în sistemul de decontare a terapiilor pentru persoanele cu autism [AUDIO]
Cel puţin teoretic, pentru că practic aceşti specialişti trebuie să treacă printr-un costisitor proces de autorizare, ceea ce va complica accesul, a explicat Ana Dragu, coordonatoarea Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ din Bistriţa:
Articol editat de cristina.rusu, 3 octombrie 2023, 12:55
Ana Dragu: Este vorba de rezultatul unui demers de ani de zile derulat de ONG-urile din domeniul autismului, prin care s-a obţinut posibilitatea de a deconta terapii de recuperare pentru persoanele cu tulburări în spectru autist, direct prin psihologi, psihopedagogi, personal acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Până acum aceste terapii se puteau deconta într-o oarecare măsură de către medicii psihiatri: aceştia încheiau un contract cu Casa de Asigurări, iar la rândul lor subcontractau nişte servicii de terapie unor psihologi. Acum, potrivit noului ordin, în teorie copiii şi adulţii cu TSA vor putea avea acces la 2 şedinţe de terapie pe zi, la un tarif de 135 de lei pe şedinţă. De la Colegiul Psihologilor aceşti bani vor putea fi obţinuţi de cabinetele de psihologie, de asociaţiile profesionale şi se pare că şi de ONG-uri. Toţi aceşti prestatori vor trebui să fie înregistraţi ca furnizori de servicii medicale la Ministerul Sănătăţii.
Andrea Nagy: Şi atunci mă gândesc că li se aplică alte restricţii, alte filtre.
Ana Dragu: Li se aplică alte norme, pentru că trebuie să funcţioneze ca un cabinet medical. Nu se încadrează de exemplu specialiştii în terapie ocupaţională sau senzorială, nu se încadrează cei care nu sunt în Colegiul Psihologilor din România. Cabinetele care vor să ofere aceste servicii trebuie să aibă nişte dotări pe care nu cred că le au cabinetele psihologice în momentul de faţă. De exemplu rampă de acces: ceea ce e binevenită, eu sunt clar în favoarea ei, dar de multe ori nici primăriile nu au rampă de acces! Potrivit subprogramului, ar putea avea dreptul să beneficieze de serviciile acestea 13471 de copii şi 2600 de adulţi cu autism.Nu ştiu de unde au scos cifrele acestea, în contextul în care numărul persoanelor cu TSA e undeva la 30 de mii.
Andrea Nagy: Se va merge pe principiul “primul venit, primul servit”?
Ana Dragu: Cam aşa va fi, dacă va avea cine să deservească. Eu am studiat acest ordin, să văd în ce măsură un centru cum e Micul prinţ poate să încheie un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar încă nu m-am lămurit ce criterii trebuie să îndeplinim şi ce demersuri trebuie să facem pentru a deveni furnizori de servicii medicale. Eu cred că toate demersurile acestea pentru autorizare au ca scop protecţia beneficiarilor în final, pentru că e important şi să existe nişte mijloace de control; riscul este însă ca oamenii să nu se autorizeze.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.