Hacking Work News
40% dintre angajații români sunt complet nemulțumiți de salariul pe care îl primesc de la job, în timp ce alți 50% spun că e ok, dar cred că ar putea obține mai mult. Altfel spus, aproximativ 90% dintre români cred că e loc de mai bine, când vine vorba de situația lor financiară.
Articol editat de cristina.rusu, 4 octombrie 2023, 06:00 / actualizat: 22 martie 2024, 14:02
Atunci când vor să obțină o mărire de salariu, cei mai mulți dintre angajați îi prezintă managerului rezultatele pozitive din ultima perioadă, dar prea puțini sunt încrezători că vor și obține ceea ce speră. Aproape jumătate dintre români spun că o discuție cu șeful ar putea să le aducă un plus de maximum 10% la salariul actual.
Deși salariul mediu brut lunar a crescut cu 10,7% anul trecut, rata inflației în decembrie era cu 6 procente mai mare, astfel că românii nu s-au simțit mai în siguranță din punct de vedere financiar. De altfel, creșterile salariale s-au tradus mai mult în taxe percepute de stat decât în ajutor real pentru oameni.
Dacă ne mutăm privirea la nivel global, 83% dintre angajați sunt dispuși să câștige mai puțin, cu condiția să fie mai fericiți la locul de muncă. Angajații ar renunța bani pentru a își asigura niște lideri empatici, ori pentru a putea alege de unde și când lucrează.
Nici nu e de mirare, când doar o treime din angajații lumii păstrează o relație sănătoasă cu munca, conform studiilor recente. Chiar și atunci când sentimentele față de șefi și companie sunt neutre, peste două treimi dintre respondenți iau în considerare varianta de a schimba jobul. Iar atunci când sunt nemulțumiți, procentul crește la 91%.
Un pas mic pentru AI, un pas uriaș pentru omenire: ChatGPT a învățat să vorbească și poate accesa internetul în timp real.
OpenAI, compania mamă, a anunțat introducerea unor noi funcționalități care permit conversații vocale bidirecționale între chatbot și utilizatori. Această actualizare revoluționară include, de asemenea, abilitatea chatbot-ului de a răspunde la prompt-uri cu imagini incluse. Sper exemplu, de acum ai putea să-i ceri să-ți compună o rețetă personalizată, doar arătându-i ce ai în frigider. Mai mult, chatbotul a primit acces direct la internet, astfel că nu va mai fi nevoit să răspundă doar bazându-se pe informațiile de dinainte de septembrie 2021. Aceste noi funcționalități sunt disponibile momentan doar pentru abonații serviciilor ChatGPT Plus și Enterprise, însă vor fi implementate curând și pentru restul utilizatorilor.
Și dacă tot suntem la capitolul inteligență artificială, află că dacă faci parte din cei care vorbesc fluent limbajul ChatGPT, s-ar putea ca și șeful să te lase să ai două joburi. 82% dintre managerii de top ai lumii spun că le permit angajaților să folosească tehnologia pentru a desfășura două sau mai multe joburi în paralel, atâta vreme cât își fac treaba pentru care ei îi plătesc. Mai mult, cei mai mulți directori de top ai lumii consideră că angajații cu abilități în inteligența artificială ar trebui plătiți mai mult și că promovați mai des.
Atât pentru zi, eu sunt Ioana Szabo și îți mulțumesc că urmărești Hacking Work la radio, dar și online.
Caută edițiile noastre complete de newsletter, podcastul și articolele de blog, ca să mergi la serviciu, nu la scârbiciu. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși și data viitoare.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.