Ascultă Radio România Cluj Live

Maestrul Lawrence Foster, Dirijor Emerit al Filarmonicii clujene, revine la pupitrul dirijoral

Programul serii de vineri, 6 octombrie 2023, va include lucrări semnate de W. A. Mozart – Serenada în Re major, KV 239, Serenata notturna, Marc Neikrug – Concert pentru două viori, violă, violoncel și orchestră, precum și Richard Strauss – Don Quijote (variațiuni fantastice pe o temă cu caracter cavaleresc), op. 35. Soliștii serii vor fi talentații instrumentiști ai Cvartetului Arcadia – Ana Török (vioara I), Răsvan Dumitru (vioara a II-a), Traian Boală (violă) și Zsolt Török (violoncel).

Despre dirijorul Lawrence Foster

Maestrul Lawrence Foster, Dirijor Emerit al Filarmonicii clujene, revine la pupitrul dirijoral

Articol editat de cristina.rusu, 4 octombrie 2023, 12:08

Despre dirijorul Lawrence Foster

Lawrence Foster este unul dintre cei mai apreciați dirijori din lume în ultimele decenii, fiind recunoscut ca un deosebit interpret al partiturilor lui George Enescu. Lawrence Foster este, începând cu stagiunea 2022/2023, Dirijor Emerit al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Născut în 1941 la Los Angeles, într-o familie de origine română, Lawrence Foster a beneficiat de îndrumarea unor dirijori de renume internațional, ca Bruno Walter şi Karl Böhm, şi şi-a făcut debutul profesional la vârsta de 18 ani, la pupitrul unei orchestre de tineret numită Debut Orchestra, devenind ulterior Directorul Muzical al acesteia. Tot în aceeași perioadă, a devenit directorul Baletului din San Francisco, poziție pe care a ocupat-o până în 1965. Între 1965 şi 1968, a fost asistentul lui Zubin Mehta la Filarmonica din Los Angeles, iar în 1969 a fost numit Dirijor Invitat Principal la Royal Philharmonic Orchestra.

A dirijat cele mai importante opere ale lumii (ca cele din Los Angeles, Berlin şi Hamburg) şi numeroase orchestre de tineret. În urma celor zece ani petrecuți ca Director Artistic şi Dirijor Principal al Orchestrei Gulbenkian, Lawrence Foster a fost numit Dirijor Laureat al ansamblului. Cu această orchestră, s-a regăsit pe scene din toată lumea, incluzând Festivalul „George Enescu” din București şi Festivalul de Vară din Bad Kissingen şi colaborând cu artiști de prim rang, ca Lang Lang şi Evgheni Kissin.

Din anul 2013, este Director Muzical al Operei şi al Orchestrei Simfonice din Marsilia.

Promotor neobosit al creației lui George Enescu, Lawrence Foster a fost Directorul Artistic al Festivalului omonim de la București între 1998 şi 2001. Ultima înregistrare cu lucrări ale compozitorului român – cu propria sa orchestrație a Octetului de coarde –, în compania Orchestrei Filarmonicii din Monte Carlo, sub egida EMI, a fost lansată în anul 2009. În ianuarie 2003, a fost decorat de Președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer pentru promovarea muzicii românești.

Despre soliști – Cvartetul Arcadia

Câștigători a numeroase premii importante în muzica de cameră, membrii Cvartetului Arcadia se impun cu rapiditate ca fiind unul din cele mai impresionante ansambluri ale generației lor.

Urmărind cu multă pasiune promovarea muzicii clasice de calitate, anul acesta, efortul le-a fost răsplătit prin prestigiosul premiu ???????? ?’??, acordat pentru volumul 3 din înregistrările cu cvartetele compozitorului Mieczysław Weinberg. Acest premiu reprezintă încă o recunoaștere a dedicării lor de a aduce în lumină capodoperele muzicii clasice, mai puțin cunoscute.

Format în anul 2006, în perioada studenției la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, cvartetul a avut concerte în întreaga lume, uimind publicul iubitor de muzică clasică prin interpretarea plină de talent și profesionalism a celor patru instrumentiști Ana Török (vioara I), Răsvan Dumitru (vioara a-II-a), Traian Boală (violă) și Zsolt Török (violoncel).

Din 2008, concert-maestru al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, dar și al Orchestrei Naționale de Tineret a României, Ana Török a fost distinsă cu numeroase premii de interpretare camerală sau solistică. De-a lungul timpului, ea a dobândit notorietate și ca solistă, concertând ca invitată a Filarmonicilor din Târgu Mureș, Oradea, Brașov și Cluj-Napoca.

Șef al partidei viorii a doua din cadrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, absolvent al studiilor doctorale ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Răsvan Dumitru este lector universitar în cadrul Departamentului de Instrumente cu Coarde, de Suflat și Percuție, predând vioară și muzică de cameră la academia clujeană de muzică. Distins cu premii la o serie de concursuri naționale și internaționale, tânărul violonist a concertat ca solist cu o serie de orchestre românești, între care Filarmonica din Brașov, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române.

La rândul său, Traian Boală a participat cu succes la mai multe concursuri de interpretare, obținând, o serie de premii importante. Între anii 2001 și 2003, a fost membru al Cvartetului Kronos din Brașov, cu care a obținut premiul I la Concursul de interpretare organizat de Societatea Română Mozart din Cluj, și a susținut o serie de concerte în țară și în străinătate. A cântat succesiv în mai multe orchestre, printre care Orchestra de Cameră  „Sfântul Gheorghe” din Belgrad și Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din București. În prezent, este șef al partidei violă în cadrul Orchestrei Filarmonicii clujene.

Violoncelistul Zsolt Török a obținut și el numeroase premii naționale și internaționale, printre care Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional de Violoncel „David Popper”, Ungaria, (2003), Premiul II și Premiul de Popularitate la Concursul Internațional „Sigismund Toduță”. Concurs (Cluj-Napoca, 2005). Din 2005, este membru al Orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. În calitate de solist, a concertat cu Filarmonicile din Satu Mare, Sibiu, Oradea, Cluj-Napoca și Brașov.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

 

 

Două noi expoziții se deschid la Contemporar
Cultural marți, 18 februarie 2025, 13:38

Două noi expoziții se deschid la Contemporar

Contemporar se pregătește pentru următoarele expoziții care vor fi deschise publicului în perioada 19 februarie – 14 martie – „La...

Două noi expoziții se deschid la Contemporar
Povești despre vin, scriitori și literatură
Cultural marți, 18 februarie 2025, 13:20

Povești despre vin, scriitori și literatură

Miercuri, 19 februarie, de la ora 17.00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește lansarea volumului 𝙊 𝙞𝙨𝙩𝙤𝙧𝙞𝙚...

Povești despre vin, scriitori și literatură
Marii câștigători ai premiilor BAFTA
Cultural luni, 17 februarie 2025, 10:36

Marii câștigători ai premiilor BAFTA

Filmele „Conclave” şi „The Brutalist” sunt marii câştigători ai premiilor BAFTA, ale industriei cinematografice...

Marii câștigători ai premiilor BAFTA
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Glonţul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu
Cultural duminică, 16 februarie 2025, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Glonţul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu

Duminică, 16 februarie, de la ora 20.03 vă invităm la teatru. Radio Cluj și Teatrul Naţional Radiofonic vă propun spre audiție piesa Glonţul...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Glonţul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu
Cultural sâmbătă, 15 februarie 2025, 11:49

Monedele din tezaurul de la Şieu Odorhei au revenit în țară

Monedele din tezaurul de la Şieu Odorhei, care au făcut parte din expoziţia „Dacia – Regatul aurului şi argintului” de la...

Monedele din tezaurul de la Şieu Odorhei au revenit în țară
Cultural sâmbătă, 15 februarie 2025, 00:00

Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti a fost recent ţinta unor ameninţări cu bomba

Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti a fost recent ţinta unor ameninţări cu bomba şi incendierea, postate online de persoane care promovează...

Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti a fost recent ţinta unor ameninţări cu bomba
Cultural vineri, 14 februarie 2025, 10:48

Se pun în vânzare biletele pentru Festivalul George Enescu

Biletele pentru Festivalul Internaţional George Enescu vor fi puse în vânzare de sâmbătă, 15 februarie.   Festivalul Enescu va avea loc...

Se pun în vânzare biletele pentru Festivalul George Enescu
Cultural miercuri, 12 februarie 2025, 12:39

Imagini din China tradițională expuse la Galeria „Indoor Varadinum”

Pasionații de artă fotografică sunt invitați joi, 13 februarie, la ora 17:00, la Galeria Indoor Varadinum din cadrul Filarmonicii Oradea, la...

Imagini din China tradițională expuse la Galeria „Indoor Varadinum”