Corupţia în sănătate: deprinderi vechi la vremuri noi [AUDIO]
Patriciu Achimaș-Cadariu: Corupţie cred că înseamnă atunci când nu respectăm contractul uman între medic şi pacient. Adică poate să ia şi forme care nu se încadrează neapărat în domeniul penalului.
Dan Horea: Mă gândeam la celebra controversă între foloase materiale pretinse pentru îndeplinirea actului medical şi primirea de mulţumiri după îndeplinirea actului medical.
Articol editat de cristina.rusu, 5 octombrie 2023, 10:49
Dan Horea: Mă gândeam la celebra controversă între foloase materiale pretinse pentru îndeplinirea actului medical şi primirea de mulţumiri după îndeplinirea actului medical.
Patriciu Achimaș-Cadariu: Istoric vorbind, asta era modalitatea în care se recompensa un medic; evident, după ce îndeplinea actul medical. Istoria recentă a României, nefericită de altfel, ne arată că în măsura în care salariile medicilor după revoluţie au fost mizerabile, s-a dezvoltat un sistem pe măsură mizerabil, care a luat inclusiv forme de condiţionare a actului medical.
Dan Horea: Doar după revoluţie? Eu am auzit de multe cazuri şi înainte de ’89.
Patriciu Achimaș-Cadariu: Era o lege a ilicitului din câte ţin eu minte.
Dan Horea: Care se aplica în funcţie de cum erai văzut de partid.
Patriciu Achimaș-Cadariu: Am citit şi documente mai noi, din arhivele unor servicii secrete vecine care au influenţat politica şi în ţara noastră, care prevedeau reducerea veniturilor şi profesorilor tocmai pentru a-i face vulnerabili.
Dan Horea: Celebra listă făcută de NKVD-ul sovietic pentru polonezi.
Patriciu Achimaș-Cadariu: Tradusă într-o anecdotă pe care o auzisem de multă vreme în ţara noastră, când Petru Groza spunea: „Daţi-le salarii mici, că se descurcă ei oricum”. Cu totul altfel stau lucrurile când există reglementări; şi cred că salariile şi veniturile, cum ar fi proiectele sau alte modalităţi de colaborare cu servicii private, s-au îmbunătăţit considerabil în ultimii ani.
Dan Horea: Corupţia poate avea loc doar în sistemul sanitar de stat sau şi în cel privat?
Patriciu Achimaș-Cadariu: Există şi în acest moment instituţii care au în atribuţiuni controlul, la nivelul direcţiilor sanitare a Casei de Asigurări şi a Ministerului. În ţările din vest, unde există mai multe case în competiţie, nu se decontează niciun ban atâta vreme cât nu este documentată şi în mod real efectuată manopera sau serviciul pentru care se face această plată.
Dan Horea: Dar la noi corupţia nu este cu bani oficiali, cât pur şi simplu ceea ce dumneavoastră numeaţi anul trecut „instituţia plicului”.
Patriciu Achimaș-Cadariu: Nu-mi dau seama, atâta vreme cât nu există o evaluare la nivel naţional, care este amplitudinea fenomenului; şi atâta vreme cât nu există reclamaţii scrise. Cred că mulţi au încurajat pacienţii să o facă, dar în absenţa unei analize nu vom şti niciodată amploarea acestui fenomen. Putem spera că a scăzut în raport cu situaţia de dinaintea creşterii salariilor. Şi acolo s-ar putea acţiona diferenţiat, în sensul de a răsplăti performanţa reală: atâta vreme cât doi medici care au acelaşi contract prestează munci total diferite ca volum, complexitate, calitate, nu ştiu dacă o salarizare unitară este cea care să încurajeze performanţa. Invocăm – şi pe bună dreptate – corupţia în sistemul sanitar ca şi cauză a pierderii de resurse financiare. În egală măsură aş spune că atunci când ţinem în viaţă servicii care fac un fel de protecţie socială şi nu furnizează servicii de sănătate, pierdem un procent imens.
Dan Horea: Tinerii medici sunt imuni la şpagă, la condiţionarea actului medical?
Patriciu Achimaș-Cadariu: Cred că lucrurile acestea se învaţă. Dacă lucrezi cu cineva care are ca unic obiectiv acest lucru, cu siguranţă că poţi să te molipseşti. Îmi aduc aminte din rezidenţiat de un coleg care pur şi simplu a plecat pentru că cel cu care lucra (şi care era un chirurg foarte bun) avea această problemă. Avem şi mulţi colegi care au plecat din ţară din aceste motive. Cum spuneam, ceea ce înveţi ajungi să practici. Sigur că în activitate sunt şi mulţi care s-au format în anii aceia nefericiţi de după ’90.
Dan Horea/ Andrea Nagy
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.