Municipalitatea orădeană sprijină transportul ecologic de mărfuri [AUDIO]
Municipalitatea orădeană sprijină transportul ecologic de mărfuri. Astfel, în Oradea se construiește un centru intermodal de mărfuri. Acesta va asigura transferul dintre transportul rutier și cel feroviar de mărfuri.
Articol editat de cristina.rusu, 6 octombrie 2023, 12:07
Municipalitatea orădeană sprijină transportul ecologic de mărfuri. Astfel, în Oradea se construiește un centru intermodal de mărfuri. Acesta va asigura transferul dintre transportul rutier și cel feroviar de mărfuri.
Lucrările la centrul intermodal din Oradea (în zona gării CFR din Episcopia Bihor) au ajuns la 50%. Până acum au fost realizate lucrări la infrastructura celor două linii de cale ferată, a platformelor betonate și a parcării, spune Ovidiu Guler, directorul adjunct al Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională.
Au fost realizate straturile de fundare din piatră brută și stratul de formă de balast. În acest moment se lucrează la compactarea stratului de balast.Totodată, se execută lucrări pentru rețelele de utilități publice, fiind realizate lucrări la rețeaua de canalizare pluvială. Au fost realizate fundațiile pentru stâlpii de iluminat, a spus Guler.
Potrivit acestuia, proiectul prevede construirea a două linii de cale ferată de aproximativ 700 de metri fiecare. Acestea vor fi utilizate pentru încărcarea și descărcarea mărfurilor care vor fi transportate prin intermediul acestui centru intermodal. Acest proiect presupune construirea unei platforme de beton între cele două linii, o clădire administrativă de tip container în care să se desfășoare partea logistică, parcare pentru camioane, împrejmuirea terminalului intermodal, iluminat și racordul la utilități.
Municipiul Oradea va deveni un hub pentru transportul de mărfuri datorită faptului că este situat în apropiere de Autostrada Transilvania și drumul expres Oradea-Arad, iar calea ferată Cluj – Napoca – Oradea – Episcopia Bihor va fi electrificată. Centrul intermodal va fi conectat printr-un drum de legatură la E60/DN1, a mai precizat Ovidiu Guler.
Acest proiect are un rol cheie pentru transportul de marfuri din Oradea și judetul Bihor și va asigura transferul mărfurilor în relație cu statele din vestul Europei, dar și cu alte alte zone din România. Transportul de mărfuri cu trenul este mult mai puțin poluant și mai ieftin, fiind încurajat la nivel european în raport cu transportul rutier, a mai adăugat Guler.
Totodata, acest proiect contribuie la creșterea competitivității economice a companiilor din Oradea și județul Bihor, deoarece costurile cu transportul mărfurilor vor scădea ca urmare a construirii acestei facilități.
Prin implementarea proiectului, zona va deveni un puternic nucleu economic la nivelul întregii regiuni Nord – Vest. Valoarea contractului este de 47.137.527,55 lei fără TVA.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.