Compania de Apă „Someș” S.A. investește în energie verde
Foto: facebook Compania de Apă
Compania de Apă „Someș” S.A., operator regional aflat sub autoritatea Consiliul Județean Cluj, a semnat contractul de lucrări ce vizează proiectarea și execuția unor centrale electrice fotovoltaice, în județele Cluj și Sălaj.
Articol editat de cristina.rusu,
12 octombrie 2023, 12:11
Compania de Apă „Someș” S.A., operator regional aflat sub autoritatea Consiliul Județean Cluj, a semnat contractul de lucrări ce vizează proiectarea și execuția unor centrale electrice fotovoltaice, în județele Cluj și Sălaj.
Noua investiție de la Compania de Apă „Someş” presupune creşterea producţiei de energie verde a instituției la toate șase stațiile de epurare și tratare a apei, vizate în acest proiect, din cele două județe, Cluj și Sălaj.
Contractul de lucrări este o componentă a unui proiect cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul de coeziune, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj:
Susținem toate acele inițiative care au ca scop promovarea utilizării surselor alternative de energie și, implicit, protejarea mediului înconjurător și reducerea poluării. Vom asigura tot sprijinul necesar pentru ca această investiție extrem de importantă să se materializeze în cel mai scurt timp posibil.
Centralele electrice fotovoltaice vor fi amplasate în șase locații în cadrul unor obiective administrate de Compania de Apă „Someș” S.A în județele Cluj și Sălaj, și anume: Stația de epurare Cluj-Napoca, Uzina de Apă-sursa Florești, Stația de captare-tratare Bologa, care deservește zona Huedin, Staţia de epurare Zalău, Staţia de epurare Dej și Staţia de epurare Gherla, puterea totală instalată fiind de 3.217,83 kWp.”
O preocupare constantă a noastră este implementarea de proiecte care au în vedere reducerea poluării și protejarea mediului înconjurător. Genul acesta de proiecte se regăsește în multe zone de activitate care țin de competentele Consiliului Județean. Acestea vizează nu doar distribuția de apă, ci și managementul deșeurilor și modul de funcționare al instituțiilor din subordine. Spun asta pentru a se înțelege faptul că investiția Companiei de Apă se integrează într-o viziune mai largă a noastră, de promovare a utilizării și valorificării energiei verzi. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără accesarea de fonduri nerambursabile, o altă preocupare permanentă a noastră, care ne permite să dezvoltăm proiecte importante pentru clujeni. Revenind la proiectul derulat prin Compania de Apă, consider că acest mod de a utiliza energia verde, nepoluantă, trebuie să se constituie într-un model de bune practici, care să fie preluat și de alte entități.
Sistemul propus de Compania de apă Someș are ca scop producerea de energie fotovoltaică şi utilizarea acesteia pentru consumul local al obiectivelor deservite. Astfel, va fi redus consumul de electricitate din surse convenționale pentru asigurarea producției, iar impactul asupra mediului va fi diminuat prin scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.