Radio Cluj… la modă: piese cheie din garderobă: paltonul (II)
Opțiunile de croi începeau și ele să se divesifice: clienta putea alege dintre varianta ajustată, pe corp, o variantă evazată conformă cu linia A sau pur și simplu dreaptă.
De-a lungul decadelor sec. XX, paltoanele vor suferi și ele modificări stilistice dictate de linia modei în vigoare – în anii ‘20 talia coboară și este marcată de cordoane lejere și buzunare mari practice, cu manșetele și gulerele confecționate adesea din blană în vreme ce mantoul este lejer și neajustat, în anii ‘30 paltoanele preferate sunt lungi și curgătoare, aidoma rochiilor glamour ale epocii, dar există și varianta celor cu talia marcată și umeri subliniați nu chiar așa de marcați cum vor fi cei ai deceniul următor – anii ‘40 cu silueta lor construită, de factură militară, cu umeri proeminenți și consum minimal de material, astfel cu lungimea situată nu mai jos de genunchi, care urmează tendința specifică epocii a femeii văzută aproape ca un fel de luptător ce ține locul bărbatului plecat la război.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 octombrie 2023, 06:00 / actualizat: 12 octombrie 2023, 17:48
Anii ‘50 își vor lua pe deplin revanșa cu silueta clepsidră a femeii recuperată, cu mantouri evazate care puteau ascunde optim și maternitatea, acel mantou denumit swing, adesea cu mâneci foarte largi, ce construia vizual o imagine ușor dramatică, dar și variantele mai apropiate de corp, cu talia bine marcată și jupa amplă specifice New Look-ului lui Dior, executate din lână și tweed.
Bineînțeles că decada anilor ‘60 vine cu mantouri de factură geometrică, scurte și riguros construite conforme cu moda youthquake – specifică acelor ani în care tineretul și noile aspirații ale sale dictau direcția nu doar stilistică a unei lumi aflată la începuturi. Mantourile lasă genunchii la vedere, au aplicații de buzunare mari și detalii de tăieturi geometrice. multe linii de croi și detalii cu referință clară la stilul space age.
Anii ‘70 aduc mantourile de factură boemă, colorate, inspirate din exotismul diferitelor culturi ce influențează moda occidentală, altele sunt generoase ca volume și învăluitoare.
Anii’80 vor aduce în prim plan paltonul devenit piesă de rezistență, un clasic al garderobei așa numitul Max Mara 101801. Paltonul de culoare camel, neutru ce îmbină perfect linia masculină cu cea feminină s-a născut în anul 1981, fiind creat pentru compania ce-i poartă numele de designerul francez Anne-Marie Beretta. La dublu rând de nasturi, cu revere generoase și buzunare tăiate, cu mâneci kimono, executat din cașmir și lănă, cu detalii de cusături decorative, paltonul care pare simplu în aparență, a avut un succes enorm, de care se bucură și astăzi fiind articolul cel mai bine vândut dintre produsele firmei și purtătorul unui prestigiu asemănător cu cel al mocasinilor Gucci sau al genții Birkin – un clasic în viață.
De atunci încolo feluritele linii de croi, materiale, cromatici, combinații stilistice în care pot fi create și purtate mantourile, jocurile de proporții, minimalismul sau opulența unora sau altora, nu fac decâr să ilustreze versatilitatea unui articol necesar dar care poate fi în egală măsură chic și în nici un caz o uniformă stradală împotriva vremii potrivnice. Ceea ce doresc tuturor!
Călina Langa, fashion designer
Sursă foto: Costume and Fashion, a concise Fistory de James Laver Thames&Hudson Ltd. 2012
Decades of Fashion, 1900 to present de Harriet Worsley, Ullmann Publishing 2011
La Mode au XXéme siecle de Amy de la Haye, Quarto Publishing plc, 1988
Encyclopédie de la Mode Editions du Club France Loisirs 1989
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.