Specialiştii în reumatologie din ţară atrag atenţia că sunt multe lipsuri şi piedici în calea unui management corect al pacienţilor diagnosticaţi cu aceste afecţiuni.
Specialiştii în reumatologie din ţară atrag atenţia că sunt multe lipsuri şi piedici în calea unui management corect al pacienţilor diagnosticaţi cu aceste afecţiuni.
În România, peste 600.000 de persoane-adică, 3% din populaţie-suferă de boli reumatice de tip inflamator, în mare măsură populaţie activă, tineri şi chiar copii.
Șeful Clinicii de Reumatologie Cluj-Napoca, prof dr. Simona Rednic, invitată, astăzi, la postul nostru de radio a spus că bolile reumatice au un impact major asupra individului, dar și a societăţii:
Problema e nu doar numărul lor mare, ci problema este că dor. Durerea cronică, practic e principala manifestare în această situație și sigur, handicapul, dizabilitatea și lucruri care derivă din aceste boli. Pe de altă parte, bolile cronice reumatice influențează viața pacienților care le au în foarte multe aspecte, de la căsătorie, la sarcină, la terapii hormonale, la viață profesională, la decizii și relații sociale. Toate aceste lucruri pot fi influențate și într-adevăr, sunt multe mituri despre bolile reumatice care ar putea fi desființate rând pe rând, că sunt inevitabile, nu e adevărat că nu au tratamente și mai puțin adevărat și că apar doar la vârstnici. Nu bolile reumatice apar de la copii până la orice vârstă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii subliniază că afecţiunile reumatice reprezintă principala cauză de dizabilitate la nivel global şi ţin departe de muncă aproximativ 1 milion de europeni.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.