Reforma pensiilor speciale
Articol editat de Andreea Leonid, 15 octombrie 2023, 15:15
Reforma pensiilor speciale se apropie de încă un final, după episodul din vară, când judecătorii de la Curtea Constituțională au decis că unele prevederi ale actului normativ nu sunt conforme cu legea fundamentală. Senatorii au adoptat modificările cerute de CCR, iar proiectul ajunge mâine în plenul Camerei Deputaților. Însă voci din opoziție spun că schimbările din sistemul pensiilor de serviciu, mai ales în ceea ce îi privește pe magistrați, sunt doar de fațadă. Alina Stănuță explică.
Reporter: Parlamentarii au adoptat săptămâna aceasta, miercuri, modificările care prevăd, între altele, că magistrații vor avea o pensie în cuantum de 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor încasate în ultimii patru ani de activitate, iar vârsta de pensionare va crește cu câte patru luni în fiecare an, până la atingerea vârstei de 60 de ani. USR a criticat documentul și a votat împotrivă. Senatorul Irineu Darău consideră că puterea a făcut modificări de formă în acest domeniu.
Irineu Darău: PSD și PNL au construit un sistem monstruos, inechitabil. Le-a luat 30 și ceva de ani pentru a construi acest sistem de pensii speciale, ne promit ce, că îl mai ciuntesc un pic în următorii 38 de ani. Sunt oameni din sistemul de justiție care vor intra mâine în sistem și nici măcar când vor ieși la pensie vor beneficia de o pensie cumva comună, echitabilă față de toate celelalte categorii profesionale.
Reforma pensiilor de serviciu reprezintă un jalon în PNRR, arată însă președintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis, care menționa că subiectul trebuie tranșat cât mai repede.
Alfred Simonis: Jalonul în PNRR, jalon de care depind 2,8 miliarde de euro a fost depus de către actuala opoziție în PNRR, ori faptul că noi îndeplinim jalonul și fosta putere care astăzi e opoziție critică faptul că noi îndeplinim jalonul e un soi de fractură logică.
Reporter: Documentul va primi, cel mai probabil, votul mâine după-amiază, în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz.