Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, legea pensiilor speciale
S-au înregistrat 174 de voturi pentru, 81 împotrivă şi 17 abţineri. Faţă de forma care a trecut de Senat, nu au fost introduse amendamente de fond. Astfel, au fost păstrate pragurile de impozitare de până la 20 la sută pentru partea de necontributivitate, dar şi majorarea anuală, cu câte patru luni, a vârstei de pensionare până la 60 de ani.
Articol editat de Andreea Leonid, 16 octombrie 2023, 18:24
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat doar propuneri care țin de tehnica legislativă și a respins toate amendamentele formulate de USR și AUR. Rămâne, astfel, între altele, în textul legii prevederea potrivit căreia magistrații se pot retrage din activitate la împlinirea vârstei de 60 de ani cu o pensie de serviciu cu un cuantum de 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor avute în ultimii patru ani înainte de pensionare. De asemenea, pensiile de serviciu nu vor fi mai mari decât venitul net din ultima lună de activitate.
Liderul USR, Cătălin Drulă, a declarat că prin această lege se mențin pensiile speciale:
Îi asigurați pe cei care au acum pensiile speciale că nu li se întâmplă nimic. 40 de ani de acum încolo cresc chiar privilegiile față de acest moment. Ați introdus acolo și sporurile nepermanente, totul pentru clientela de partid.
Adoptarea amendamentelor opoziției ar fi făcut legea neconstituțională, a spus deputatul PNL, Florin Roman:
E adevărat că nu sunt tăiate pensiile speciale. Unde mint domniile lor este că PSD și PNL taie pentru prima dată din cuantumul acestor pensii. Discutăm de 10% pe contributivitate, 15% impozitare, de 20% ș.a.m.d.
PSD susține că legea respectă atât deciziile CCR, dar și solicitările Comisiei Europene, în timp ce AUR consideră noua formă inacceptabilă, iar UDMR condamnă nerespectarea principiului contributivității.
Iulia Gherman/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.