Centenarul scriitorului italian Italo Calvino marcat la Cluj
Săptămâna aceasta se aniversează centenarul scriitorului Italo Calvino, una dintre cele mai interesante personalități ale secolului XX.
Articol editat de cristina.rusu, 17 octombrie 2023, 13:44
Italo Calvino era născut pe 15 octombrie 1923. A debutat ca scriitor neorealist, vorbind despre ororile războiului și despre rezistența impotriva fascismului. A abordat apoi un puternic mesaj social în trilogia sa ”Strămoșii noștri”. Rămâne însă în istoria literaturii drept unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai romanului experimental și fantastic.
Trei romane de factură fantastică îi vor aduce celebritatea internațională: Vicontele tăiat în două, Baronul din copaci și Cavalerul inexistent. Ilustrații ale acestor romane vor fi expuse începând de mâine la Galeria Paul Sima, Str. Emmanuel de Martonne 1, Cluj-Napoca. Expoziția va fi deschisă în perioada ?? – ?? ????????? ????, de la 15.00 – 17.00
Despre manifestările dedicate lui Italo Calvino la Cluj a stat de vorbă Doina Borgovan cu Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București:
Miercuri voi fi la Cluj în primul rând pentru a deschide o conferință organizată de Universitatea din Cluj și dedicată scriitorului Italo Calvino. Se numește chiar așa ”Povestind despre Calvino”, la care îmi face mare plăcere să particip. Este organizată de Luigi Tassoni, profesor la Universitatea din Pecs, Ungaria. Continuăm apoi cu vernisajul unei expoziții care se numește Calvino Immaginario, Calvino imaginar, o expoziție care a fost prezentată și publicului din bucurești, cu ocazia salonului de carte Bookfest în luna mai, atunci când Italia a fost țară invitată. Expoziția a fost produsă și organizată inițial de Târgul de carte pentru copii de la Bologna. Ea conține o serie de ilustrații semnate de ilustratori și ilustratoare italiene în principal, dar există și alți ilustratori din alte țări, ale căror lucrări apar în volumele lui Italo Calvino.
Sunt în total 31 de ilustrații, expoziția originală era mai mare, însă noi, din motive de spațiu, aducem la Cluj doar aceste 31 de lucrări. Dar este o bună ocazie pentru publicul clujean să descopere felul în care textele lui Calvino i-au inspirat pe ilustratorii italieni.
Există trei secțiuni, prima este dedicată poveștilor italienești, care se pretează, evident, cel mai bine la ilustrații și desene, apoi există secțiunea numită ”strămoșii noștri” dedicată trilogiei cu același nume semnate de Calvino, iar ultima este dedicată romanului I sentieri dei nidi di ragno (Cărarea cuiburilor de paianjen).
Ziua dedicată lui Calvino la Cluj se încheie la cinema Victoria. Este vorba despre filmul Siccità (seceta) de Paolo Virzì, care a avut premiera anul acesta la festivalul de la veneția.
Toate evenimentele sunt organizate în cadrul săptămânii limbii italiene, care anul acesta ajunge la ediția cu numărul 23. Este un format al ministerului de externe care-și propune să sărbătorească limba italiană în întreaga lume și care în fiecare an propune o temă. Tema din acest an este sustenabilitatea, din punctul de vedere al mediului înconjurător. Ne-am gândit să folosim această temă tocmai pentru a vorbi despre relația conflictuală dintre om și natură. Iar acest film al lui Paolo Virzi tocmai despre asta vorbește, despre schimbările climatice. Este pvoestea Romei văzute din acest punct de vedere, al unui oraș care suferă o secetă teribilă și care îți pune amprenta și asupra vieților oamenilor care locuiesc în oraș.
DB: Revenind la Italo Calvino, care este un scriitor celebru în întreaga lume, cu cărți traduse în multe limbi, inclusiv în limba română, este o figură aparte, pentru că a început ca scriitor neorealist, vorbind despre rezistența împotriva fascismului, a devenit apoi un scriitor angajat cu un mesaj social puternic, pentru ca mai apoi să fie unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai romanului experimental și științifico fantastic.
LN: Exact, tocmai de aceea centerarul său își propune să vorbească despre Italo Calvino ca scriitor și intelectual, care și-a lăsat amprenta asupra culturii italiene. Datorită stilului său limpede și clar, este și foarte tradus și foarte ușor de înțeles și în alte culturi. Este deosebit de apreciat în spațiul anglo-saxon, mulți dintre exegeții săi spunân că are un stil foarte asemănător cu scriitorii din spațiul anglo saxon.
DB: Dacă ar fi să recomandați o carte din opera lui Calvino, care ar fi preferatul dvs?
LN: Trebuie să spun că am crescut cu poveștile italiene ale lui Italo Calvino. Aceste basme m-au marcat când eram fetiță. Îmi amintesc de un volum care deja era ferfeniță pentru că și frații mei îl citeau și îl reciteau mereu. Acesta este volumul care mi-a rămas în suflet.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.