Hacking Work News
Bun găsit la Hacking Work News, eu sunt Ioana Szabo și vin cu veștile care te duc la serviciu, nu la scârbiciu.
Articol editat de cristina.rusu, 18 octombrie 2023, 06:00 / actualizat: 22 martie 2024, 14:00
Anul 2023 este marcat de un fenomen numit „Marea Tristețe”. Până de curând, nivelul de satisfacție profesională scădea în rândul angajaților cu un ritm constant de 6% anual. Acum, un nou studiu ne arată că fericirea la locul de muncă s-a prăbușit cu 9% în doar câteva luni, de la începutul anului până acum. Altfel spus, lucrurile se înrăutățesc de 10 ori mai repede decât în ultimii ani! Motivele principale pentru această nefericire generalizată sunt modul incorect în care oamenii sunt tratați la job și faptul că nu mai găsesc sensul în ceea ce fac. Impactul nu este doar emoțional, ci și economic: nefericirea angajaților costă economia globală până la 8,8 trilioane de dolari.
În România, lucrurile stau la fel de rău. Barometrul fericirii la job indică o valoare modestă de 6,2. Doar 4 din 10 angajați ar recomanda locul lor de muncă altor persoane, iar peste o treime se gândesc să-și schimbe jobul în următoarele luni.
România e pe HYPERLINK „https://remote.com/resources/research/european-life-work-balance-index” HYPERLINK „https://remote.com/resources/research/european-life-work-balance-index”ultimul loc HYPERLINK „https://remote.com/resources/research/european-life-work-balance-index”din toate țările europene HYPERLINK „https://remote.com/resources/research/european-life-work-balance-index”, HYPERLINK „https://remote.com/resources/research/european-life-work-balance-index”la echilibrul di HYPERLINK „https://remote.com/resources/research/european-life-work-balance-index”ntre viața profesională și cea personală. Scorul obținut, de doar 55 puncte din 100, se bazează pe mai mulți indicatori. Dacă la capitolul concediu de maternitate și concediu medical scorurile nu sunt rele (85, respectiv 75 de de puncte), nimic nu poate compensa scorurile dezastruoase pe care le obțin salariile minime (3.94 puncte) și nivelul general de fericire al românilor, de asemenea foarte scăzut.
Dacă aruncăm o privire și către numărul de ore lucrate de români, aflăm că suntem pe podium. Concluzia? Pare că mai avem ceva de lucru, până să nu mai lucrăm neapărat mult, cât eficient, iar echilibrul dintre viața job și casă să nu fie excepția, ci normalitatea.
Un nou trend periculos pe TikTok îi încurajează pe tineri să-și vindece rapid traumele, bazându-se pe cartea „The Shadow Work Journal”. Deși autoarea, Keila Shaheen, nu este terapeut autorizat, cartea a ajuns în topul vânzărilor pe Amazon. Iar asta și datorită faptului că hashtag-ul #shadowworkjournal a strâns peste 700 de milioane de vizualizări.
Ideea cărții e să te confrunți cu traumele, momentele rușinoase ori dureroase, dar fără ghidaj specializat, iar experții avertizează că acest proces poate fi periculos, mai ales într-o perioadă în care sănătatea mintală este mai fragilă ca niciodată. Conceptul de „shadow-self” a fost introdus la bază de psihanalistul Carl Gustav Jung și presupune o abordare mai profundă a traumelor, realizată bineînțeles în compania unui psihoterapeut, nu așteptând rezultatele miraculoase „la minut”, de pe TikTok.
Atât pentru zi, eu sunt Ioana Szabo și îți mulțumesc că urmărești Hacking Work la radio, dar și online. Caută edițiile noastre complete de newsletter, podcastul și articolele de blog, ca să mergi la serviciu, nu la scârbiciu. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși și data viitoare.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.