Sesam deschide cartea: „Strălucește!”, de J.J. și Chris Grabenstein
Dacă v-am stârnit o mulțime de întrebări doar vorbind despre stele, vă invit să faceți o călătorie cosmică, și totodată interioară, citind romanul „Strălucește!”, rodul colaborării a două minți… „strălucite”: autorii americani J.J. și Chris Grabenstein. Pe Chris Grabenstein aveți mari șanse să‑l cunoașteți ca autor al seriei de aventuri care îl are în centru pe domnul Lemoncello, începând cu volumul bestseller „Evadare din biblioteca domnului Lemoncello”. În romanul „Strălucește!”, apărut în 2019, duetul literar inedit pe care-l fac soții Grabenstein adaugă poveștii, pe lângă inevitabilul „praf de stele”, mai multă emoție și credibilitate, dat fiind faptul că e construită în jurul unui personaj feminin. E un roman scris cu sensibilitate și empatie, cu umor și speranță, al cărui mesaj vi se adresează vouă, celor care vă croiți drumul prin universul școlar, în căutarea cunoașterii, a prieteniei, a propriului talent, a valorilor și convingerilor care vă definesc.
Articol editat de cristina.rusu, 20 octombrie 2023, 06:00 / actualizat: 20 octombrie 2023, 8:46
Veți face cunoștință cu Piper Milly, o fată de doisprezece ani care se caută pe sine într-o lume guvernată de competiție și mândrie, în care cei care se pierd în mulțime sunt mai puțin onorați. În ceea ce o privește pe Piper, sunt trei lucruri pe care trebuie să le știți. Primul: cinstește memoria mamei sale, o muziciană celebră, o virtuoză a violoncelului, care cânta foarte frumos din voce și știa chiar să jongleze cu maracas. Deși tatăl ei lucrează de asemenea în domeniul muzicii, fiind pianist și dirijorul unei formații a cappella, Piper nu se poate lăuda cu o voce bună sau cu alte calități muzicale. Al doilea lucru: e pasionată de astronomie, iar eroina ei este dr. Nellie DuMont Frissé, o astronaută inteligentă și curajoasă, de origine afro-americană. Al treilea și cel mai important lucru: Piper are un suflet bun, iar generozitatea, compasiunea și dorința de a ajuta sunt punctele ei forte.
Atunci când tatăl lui Piper primește postul de dirijor la școala privată de elită Chumley, exact acea școală în care mama lui Piper are o placă de onoare pe holul campionilor, iar lui Piper i se oferă școlarizare gratuită, norocul pare în sfârșit să le surâdă. Și chiar așa e, pentru că tatăl are parte de succes, iar Piper își face patru prieteni, are doi profesori preferați și, grație provocărilor lansate elevilor, simte că a venit și rândul ei să strălucească. Una dintre marile provocări este cursa pentru premiul Excelsior, prevăzut a fi acordat la finalul sesiunii de iarnă elevului care a excelat în acele lucruri care fac renumele școlii Chumley. Drumul spre victorie pare să fie netezit de premiul obținut la târgul de științe, de decernarea titlului de președinte al claselor a VII-a sau de câștigarea locului întâi la concursul de talente.
Cu toate că nu se percepe ca fiind specială, Piper are motive să spere la marele premiu: obține locul întâi la târgul de științe cu proiectul său original în astronomie, loc care ulterior, prin intrigile unei colege arogante și răutăcioase, îi va fi retras, se implică într-o acțiune ecologică și pregătește un număr deosebit la concursul de talente, pe care nu mai ajunge să‑l susțină, sacrificându-se pentru a-și ajuta un prieten, toate acestea în timp ce încearcă să răspundă la întrebarea propusă ca temă de gândire de către profesorul de engleză: „Eu cine vreau să fiu?”. Poate că adevăratele calități care ne fac să strălucim se află mai aproape decât credem, iar excelența nu are neapărat legătură cu talentul… Vă invit să vă căutați propriul răspuns la această întrebare, citind povestea revelatoare a lui Piper.
Cartea „strălucește” în rafturile Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj și vă așteaptă să o împrumutați!
Diana Pop, secția pentru copii, Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.