Prima pagină » Diverse » Trecerea la ora de iarnă are efecte negative asupra organismului
Trecerea la ora de iarnă are efecte negative asupra organismului
Foto: Tima Miroshnichenko/Pexels
Schimbarea orei îi afectează atât pe oamenii sănătoşi de vârstă activă, cât şi pe cei cu boli cronice. Psihiatrul bulgar dr. Veselin Gherev susţine că nu întâmplător ţările din grupul BRICS au renunţat la acest obicei de câţiva ani.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
21 octombrie 2023, 18:00 / actualizat: 23 octombrie 2023, 11:40
Schimbarea orei îi afectează atât pe oamenii sănătoşi de vârstă activă, cât şi pe cei cu boli cronice. Psihiatrul bulgar dr. Veselin Gherev susţine că nu întâmplător ţările din grupul BRICS au renunţat la acest obicei de câţiva ani.
Analizele economice arată că beneficiul energetic al schimbării orei este absolut zero, această măsură fiind introdusă între Primul şi al Doilea Război Mondial, cu ideea că o oră suplimentară de lumină pe zi permitea ca energia electrică pentru iluminat să fie folosită de industria militară, a amintit psihiatrul.
Potrivit unor studii europene, accidentele de muncă sunt mai dese cu 50%, în zilele de luni, după schimbarea orei. Acelaşi lucru este valabil şi pentru atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale.
Schimbarea este dăunătoare pentru persoanele care iau medicamente, deoarece le încurcă programul zilnic de administrare. Pacienţilor mei care iau medicamente de trei ori pe zi le recomand încă din ziua de luni din săptămâna dinaintea schimbării orei să-şi modifice medicaţia înapoi cu 10 minute în fiecare zi. În acest fel, pe măsură ce se obişnuiesc treptat cu noul regim, acesta va fi automat ajustat la noua oră. De asemenea, ne putem modifica ora de culcare cu 15 minute mai devreme în fiecare zi în timpul săptămânii, după schimbarea orei. Toată rutina zilnică se schimbă şi aceasta este o dificultate. Ne culcăm pe aşa-zisa ‘oră veche’ şi ne trezim pe ora ‘nouă’, întotdeauna existând un deficit de o oră, ceea ce este esenţial. În săptămâna după schimbarea orei, studii internaţionale demonstrează că vacile dau cu 50% mai puţin lapte, iar găinile depun mai puţine ouă. Acest lucru se explică prin faptul că persoanele care se ocupă de hrănirea şi curăţarea grajdurilor şi coteţelor sunt afectate de schimbare orei. Mă pronunţ împotriva acestei măsuri, pentru că ne dăunează şi ne afectează. Cea mai bună opţiune este ora astronomică – genomul uman este configurat, astfel încât să funcţioneze cel mai bine în zona geografică în care s-a născut o persoană, respectiv după fusul orar specific, a explicat dr. Veselin Gherev.
În România, vom trece la ora de iarnă pe data de 29 octombrie, ultima zi de duminică a lunii. În noaptea dintre 28 octombrie și 29 octombrie, se dau ceasurile înapoi cu o oră, astfel că ora 04:00 devine ora 03:00. Următoarea schimbare de oră, cea de vară, va fi în 31 martie 2024.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Tima Miroshnichenko/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.