E toamnă şi acum e vremea pentru o porţie de castane coapte aromate, gustoase şi foarte benefice sănătăţii. În ciuda dimensiunilor lor mici, sunt pline de nutrienţi.
E toamnă şi acum e vremea pentru o porţie de castane coapte aromate, gustoase şi foarte benefice sănătăţii. În ciuda dimensiunilor lor mici, sunt pline de nutrienţi.
O porţie de castane coapte conţine doar 206 calorii, dar şi proteine, fibre, vitamine B3, B5, B6, C, K, fosfor, magneziu, tiamină, acid folic, potasiu. Castanele conţin şi o mare varietate de antioxidanţi importanţi pentru sănătate. Pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, a rezistenţei la insulină şi la suprimarea creşterii şi răspândirii tumorilor. De asemenea, este îmbunătăţit controlul zahărului din sânge. Mai bogate în carbohidraţi decât majoritatea nucilor, castanele sunt o sursă bună de fibre, care la rândul lor ajută la prevenirea creşterii glicemiei. Consumate cu moderaţie, favorizează eliminarea kilogramelor în plus, deoarece conţin foarte puţine calorii şi grăsimi. Procentul mare de fibre pe care le conţin conferă senzaţia de saţietate pentru mai mult timp.
În plus, studiile arată că aportul ridicat de fibre poate creşte producția de hormoni care ajută la reducerea apetitului. Castanele nu sunt doar sănătoase, ci şi delicioase şi uşor de adăugat în dietă. Au un gust uşor dulce şi o textură moale, dar fermă.
Cum le preparăm
Sunt uşor de preparat, putând fi coapte la cuptor într-o tavă tapetată cu foaie de copt, timp de 20-30 de minute la 200°. Alternativ, pot fi fierte într-o oală cu apă, însă, în ambele cazuri, trebuie străpunse uşor înainte de pregătire. (www.dariknews.bg)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Francesco Paggiaro/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.