Este perioada programului Școala altfel, iar polițiștii clujeni sunt implicați în activități de prevenție, în special pe consumul de droguri și securitate pe internet. Întrebările care vin din partea elevilor, atât de liceu cât și de gimnaziu sunt tot mai interesante, în ultimii trei ani, de când această activitate a fost tot mai solicitată de către diriginți.
Articol editat de cristina.rusu,
24 octombrie 2023, 10:21 / actualizat: 26 octombrie 2023, 10:28
Este perioada programului Școala altfel, iar polițiștii clujeni sunt implicați în activități de prevenție, în special pe consumul de droguri și securitate pe internet. Întrebările care vin din partea elevilor, atât de liceu cât și de gimnaziu sunt tot mai interesante, în ultimii trei ani, de când această activitate a fost tot mai solicitată de către diriginți.
Cum poți spune NU, atunci când ești tentat să consumi droguri, cum te poți distra la o petrecere fără a consuma alcool sau substanțe interzise sau cu cine să vorbești despre curiozitățile pe care le ai despre droguri, sunt doar o parte din întrebările cărora polițiștii le oferă răspunsuri în cadrul orelor de prevenire susținute în școli.
Activitatea de prevenire a consumului de droguri, în special în rândul tinerilor a devenit o prioritate la nivel național în ultimele șase luni. În acest sens, cei de la Biroul de Analiză și Prevenire din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj au deja planurile făcute pentru acest an școlar. Întâlnirile cu adolescenții și tinerii sunt întotdeauna interactive, indiferent de tematica abordată, fie că este vorba despre siguranță rutieră, pe internet sau consumul de substanțe interzise. Subiectele sunt dinamice și abordate într-o manieră foarte actuală, pe înțelesul copiilor.
În ceea ce privește consumul de droguri, subiectul nu este doar sensibil și actual, ci și de mare interes pentru tineri. Când se ajunge la întrebările pe care ei le adresează polițiștilor prezenți la oră, diriginții sunt invitați să părăsească sala de curs și, astfel, discuția ajunge să fie una mult mai aprinsă și mai liberă, povestește Gina Pop, șeful Biroului de Analiză și Prevenire:
Din punctul nostru de vedere, cu cât tinerii sunt mai bine informați sau își verifică și completează informațiile pe care le au despre un anumit subiect, este un lucru extraordinar. Ei au nevoie să își răspundă la multele întrebări, subiectul consumului de droguri fiind unul extrem de sensibil și actual, în același timp. Noi ne dorim să spargem mituri răspândite pe diverse canale de comunicare, să le completăm informațiile pe care au sau să corectăm informațiile pe care și le-au însușit greșit. Cauzele consumului de droguri le identificăm împreună, dar și felul în care pot să spună ”nu”, atunci când poate ar fi tentați. Cum se pot distra la o petrecere fără alcool sau alte substanțe, ori cu cine pot vorbi despre curiozitățile pe care le au. Este foarte clar că adolescența este vârsta curiozității și a experimentelor, dar este important să știe limitele, regulile, riscurile și în ce fel îi poate afecta consumul de alcool sau alte substanțe. Ei au foarte multe informații despre acest subiect, principalele surse de informare fiind internetul și prietenii, aspect care nu ne surprinde, dar îi îndrumăm să verifice orice informație la care au acces.
Și nu doar elevii sunt invitați la astfel de întâlniri cu poliția, ci și părinții. E bine să participe mai ales pentru că pot fi surprinși de cât de informați sunt copiii lor și e bine să poată să le ofere sprijin, dacă le este cerut, a mai precizat Gina Pop:
Am avut deja o primă experiență de discuții cu părinții pe subiectul consumului de droguri, care a fost resimțită chiar foarte utilă. Este important să fie conștienți de lumea în care cred copiii lor, de gândurile pe care le au tinerii și ce anume îi influențează. Și spun asta, pentru că de foarte multe ori adolescenții nu aleg să comunice cu părinții, ori părinților le este greu să găsească o variantă optimă de comunicare. Încurajăm informarea, pentru că informația corectă ne face oameni puternici cu decizii corecte pentru noi și pentru cei dragi nouă.
Siguranța pe internet este un alt subiect pe care îl abordează polițiștii de la Biroul de Analiză și Prevenire din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj. Elevii sunt învățați, printre altele, despre urmările pe care le pot avea publicarea unor imagini indecente în conturile de socializare, folosirea unor parole simple sau crearea de conturi înainte de vârsta minimă permisă de rețeaua de socializare. Gina Pop, șeful Biroului:
Un alt aspect pe care îl dezbatem este zgârcenia în a furniza informații sau fotografii personale. Am constatat că nu își dau seama pe deplin de riscurile la care se expun dacă nu respectă câteva reguli simple de siguranță. Împreună concluzionăm riscurile, tocmai ca să le înțeleagă, cu exemple din cazuistica înregistrată la poliție și metode de protecție. Nici nu se gândesc la cât de vulnerabili pot deveni dacă, de exemplu, își fac publice datele lor personale, ori publică fotografii în diverse ipostaze, dar pe care nu ar vrea ca mama, tata sau cineva adult să le vadă, fiindcă s-ar rușina. Este destul de greu pentru adolescenți să poată prevedea care pot fi riscurile unei asemenea expuneri sociale și de aceea, rolul nostru, al adulților, al părinților sau persoanelor resursă în comunitate, este de a-i face conștienți.
Reprezentanții Biroului de Analiză și Prevenire din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, în calitate de partener permanent al Inspectoratului Școlar Județean Cluj au auvt întâlniri cu reprezentanții tuturor unităților de învățământ din județ, oferind, în caz de nevoie, sprijin pentru organizarea unor ore tematice de prevenire prin intermediul diriginților sau al directorilor.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.