La Guvern, o nouă întâlnire sindicate și patronate [UPDATE]
Foto: Agerpres
UPDATE: ora 16.00
Guvernul, patronatele și sindicatele au stabilit, astãzi, nivelul salariilor minime pentru construcții, agriculturã și industria alimentarã.
Articol editat de Andrei Cretoiu,
25 octombrie 2023, 11:11 / actualizat: 25 octombrie 2023, 16:49
UPDATE: ora 16.00
Guvernul, patronatele și sindicatele au stabilit, astãzi, nivelul salariilor minime pentru construcții, agriculturã și industria alimentarã.
Decizia a fost luată pentru ca angajații din aceste domenii sã nu primeascã mai puțini bani atunci când vor fi obligați sã plãteascã asigurãrile de sãnãtate.
Noile valori ar putea intra în vigoare de la 1 noiembrie.
Potrivit sindicatelor, la întâlnirea de astăzi guvernul s-a angajat să mărească salariul minim în construcții la 4.582 de lei și pentru agricultură și industrie alimentară la 3.436 de lei.
Liderul BNS, Dumitru Costin, a precizat că la aceste valori angajații din aceste domenii nu vor pierde bani atunci când vor fi obligați să plătească asigurările de sănătate.
Dumitru Costin: Această creștere de salariu brut pentru lucrătorul din aceste domenii se traduce în următorul lucru: un act adițional la contractul lui de muncă în care va avea o altă valoare brută a salariului. În ceea ce privește venitul salarial net, el rămâne același cu cel pe care l-a avut în cursul acestei luni.
Și patronatele din construcții sunt mulțumite de valoarea pe care guvernul s-a angajat să o adopte pentru salariul minim.
Cristian Erbașu din partea patronatelor: În acest moment, noul salariu minim pe construcții este de 4.582 lei, astfel încât salariul net minim în construcții să rămână același ca înainte. Este evident, acest lucru era necesar pentru a evita proliferarea muncii la negru sau la gri și pentru a evita pierderea forței de muncă din construcții, care oricum este redusă în raport cu necesitățile din România. Reporter: Valorile noi ale salariilor minime în construcție, agricultură și industrie alimentară ar trebui să fie adoptate în ședința de guvern de vineri pentru a intra în vigoare de la 1 noiembrie.
………………………………………………………………………………………………..
O nouă întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor este anunţată miercuri, 25 octombrie, la Guvern.
Se va discuta despre nivelul salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară, care ar urma să fie majorat în curând de Executiv, pentru ca angajaţii din aceste sectoare să nu piardă bani, odată cu eliminarea scutirii de la plata contribuţiei pentru asigurările de sănătate.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat ieri că nimeni nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că sunt suficiente fonduri la buget pentru plata salariilor şi a celorlalte cheltuieli la care statul s-a angajat.
Iar pensiile vor fi indexate de la 1 ianuarie cu indicele inflaţiei, aşa cum prevede legea, a mai declarat primul ministru:
La 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5 indicele de inflație. Asta e un lucru clar. Inechitățile se vor repara în noua lege a pensiilor. Eu îmi doresc și așa am convenit și cu comisia ca legea să fie promulgată la 1 ianuarie, ca pe urmă ministerul să aibe câteva luni ca să o poată pregăti, să o pună în aplicare. Indexarea este prinsă și în noua propunere legislativă, este bază. În acest an, tot ce ne-am asumat vor fi bani la buget. Avem bani suficienți să acoperim pensii, salarii, funcționarea statului și toate investițiile pe care le avem, în primul rând cele pe fonduri europene și în primul rând cele care au finalitateaexercițiului financiar pe 31 decembrie.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.