Liceul cu predare în limba română „Vasile Marina” din Apșa de Mijloc reabilitat cu sprijin din România [AUDIO]
Liviu Șiman: Dna. Dina pentru început o să vă rugăm să ne spuneți câte ceva despre structura liceului, câți elevi aveți, ce noutăți mai aveți, ce proiecte ați implementat, aici am în vedere proiecte de renovare și reabilitare a vechiului sediu a liceului.
Articol editat de cristina.rusu, 25 octombrie 2023, 06:00 / actualizat: 25 octombrie 2023, 12:58
Liviu Șiman: Dna. Dina pentru început o să vă rugăm să ne spuneți câte ceva despre structura liceului, câți elevi aveți, ce noutăți mai aveți, ce proiecte ați implementat, aici am în vedere proiecte de renovare și reabilitare a vechiului sediu a liceului.
Liceul nostru actual are 420 de elevi, 21 de clase, 39 de profesori, deci anul acesta am avut posibilitatea să implementăm proiectul principal pentru reabilitarea fațadei liceului. S-a făcut un lucru foarte important pentru instituția noastră de învățământ, deci după cum a fost înainte și cum este acuma putem spune că este o instituție nouă care dă posibilitatea la toți copiii din sat ca să învețe în limba română, să studieze în limba maternă. Ne face o mare, o mare plăcere că statul român este atât de grijuliu față de noi, de românii de dincoace de Tisa.
Anul acesta în afară de proiectul cu reamenajarea fațadei am primit pentru cabinetul de limba română, deci diferite dispozitive, materiale pentru cabinet, tablă interactivă printere, tablete pentru elevi care se folosesc la orele de limba română și nu numai. Profesorii au posibilitatea să folosească și la alte obiecte. În afară de acestea statul român ne-a oferit burse pentru elevi, pentru profesori. Tot anul acesta am avut onoarea să îl avem pe dl. ambasador al României la Kiev în vizită, chiar ne-a vizitat liceul de două ori în luna mai, la sfârșitul lunii mai când am serbat Ziua Internațională a Copilului și în luna septembrie ne-a vizitat a 2-a oară dl. ambasador pentru revizuirea proiectului a fațadei liceului. Deci s-a făcut o revizuire.
În ce stadiu este acest proiect? După cum vedeți acuma spre sfârșit a rămas încă o latură a fațadei care se va termina în decurs de 2 săptămâni.
Liviu Șiman: Am să vă întreb și pe dvs. noua lege a minorităților vă afectează cumva în actul educațional? Aici am în vedere predarea limbii române în cadrul instituției pe care o conduceți?
Deci noua lege despre limbă prevede micșorarea orelor din limba română și începând cu clasele de liceu, introducerea predării obiectelor în limba de stat. Deci noi cu toți înțelegem că suntem în statul ucrainean și trebuie să cunoaștem bine limba de stat. Puțin, puțin poate că afectează studierea limbii române în acest caz, dar toți înțelegem că elevii nu știu dacă termină instituția de învățământ, majoritatea își fac studiile în instituțiile din Ucraina superioare și necesită o cunoaștere mai bună a limbii de stat.
Liviu Șiman: Vi se pare important ajutorul primit din România?
Da, este foarte important și foarte actual la momentul potrivit; dacă cu ani în urmă ne-am tot plâns că statul român poate nu ne susține așa de mult pe noi ca minoritate, cum sunt susținuți maghiarii de statul maghiar, dar anul acesta minoritatea română a primit foarte mult ajutor din partea statului român și vrem să aducem mulțumiri prin această cale Departamentului pentru Românii de pe Pretutindeni, Secretarului de stat, domnului Ambasador al României la Kiev și Consulatului României la Slatina care oricând ne este alături și ne vine în ajutor.
Liviu Șiman: Am înțeles că ați fost sprijiniți în demersurile dvs. de reabilitare și modernizare a liceului de o anumită asociație. Cum se numește această asociație?
Asociația este locală, s-a format anul acesta și poartă numele Izvorul. Președintele asociației este Teofil Alb, deci prin această asociație contribuim împreună și numai cu ajutorul asociației a fost posibil ca să câștigăm acest proiect.
Liviu Șiman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.