Școala slabă produce tineri invizibili pentru societate [AUDIO]
Foto: Moondance/ Pixabay
România ocupă un nefericit loc 2 în UE la numărul de tineri între 16-24 de ani care nici nu muncesc, nici nu învață. Informația provine dintr-un studiu publicat de Banca Mondială.
Articol editat de cristina.rusu,
25 octombrie 2023, 11:03
România ocupă un nefericit loc 2 în UE la numărul de tineri între 16-24 de ani care nici nu muncesc, nici nu învață. Informația provine dintr-un studiu publicat de Banca Mondială.
Profesorul Ciprian Mihali de la UBB analizează situația:
Dan Horea: Un alt indicator mai mult decât alarmant este cel legat de tinerii care, între 16-24 de ani fiind, nici nu lucrează, nici nu fac şcoală, nici nu sunt în căutarea unui loc de muncă.
Ciprian Mihali: Doar 38.3% din tineri sunt pe piaţa muncii. Dintre cei între 15-24 de ani 14.7% sunt în afară, nici nu muncesc, nici nu sunt la şcoală. Asta înseamnă că 1 din 6 tineri este un atom rătăcit în societate. Asta pentru că nu avem nici politici sociale de integrare foarte bune în şcoală, pentru tineri care vin mai ales din medii defavorizate; şi sunt numeroşi aceştia, în oraşe, în sate, în cartierele mărginaşe.
Dan Horea: În special în fostele oraşe muncitoreşti e problema.
Ciprian Mihali: În fostele oraşe muncitoreşti, care sunt atât de numeroase şi care au eşuat în dezvoltarea lor. Uitaţi-vă, e vorba de tineri până în 24 de ani; să ne gândim că la 24 de ani un tânăr ar trebui să fie pe deplin apt să se integreze pe piaţa muncii. Ori dacă el nu face nici şcoală şi nici practica muncii, el riscă să fie marginalizat în continuare şi mai ales să nu producă nimic pentru el şi pentru societate.
Dan Horea: Cel mai adesea intră în zona infracţională, aici e problema.
Ciprian Mihali: Acesta este cazul cel mai dramatic. Dar cei care intră în zona infracţională măcar pot să fie identificaţi, după infracţiuni sau contravenţii. Dar sunt foarte mulţi care sunt pur şi simplu invizibili social, nu ştim nimic despre ei. Şi mai vreau să vă spun un lucru: ştiu că există programe, am participat şi eu la un moment dat la pregătirea unui proiect pentru integrarea acestor tineri în programe de formare profesională. Ai 16-18 ani, ai făcut 10-12 clase; există fonduri europene masive care permit formarea în diferite servicii. Ei bine, o să vă miraţi, dar a fost foarte greu pentru cel care a creat proiectul să găsească 200 de tineri în judeţele din Ardeal pe care să-i formeze. Nu ştii de unde să-i iei, nu sunt în evidenţele oficiilor de şomaj, nu ştii de unde să-i aduni.
Dan Horea / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.