În Cheile Turzii, una dintre cele mai frecventate zone turistice din județul Cluj, salvamontiștii organizează sâmbătă, 28 octombrie, o acțiune de ecologizare.
Articol editat de cristina.rusu,
26 octombrie 2023, 13:07
În Cheile Turzii, una dintre cele mai frecventate zone turistice din județul Cluj, salvamontiștii organizează sâmbătă, 28 octombrie, o acțiune de ecologizare.
De la ora 13.00, ei așteaptă voluntari care să ajute la adunarea gunoaielor aruncate de cei mai puțin civilizați.
Coordonatorul acțiunii este Rocsana Contraș, care spune că, la final, voluntarii vor avea parte de o mâncare la ceaun, oferită de agenții comerciali din Chei:
Organizăm curățenia de închidere de sezon turistic, pentru a pregăti traseul pentru perioada rece. Curățăm absolut tot. Sâmbătă, am hotărât de la ora 13.00, pentru că dimineața este destul de rece, Serviciul Salvamont va pune la dispoziție saci menajeri și mănuși de protecție. Cam 70, 80 de voluntari vin la fiecare astfel de eveniment. (Rocsana Contraș)
Acțiuni de ecologizare au organizat și jandarmii montani, ajutați de oameni din zonele unde acestea s-au desfășurat. Reprezentantul Jandarmeriei, Mariana Barbu, arată că s-au strâns peste două tone și jumătate de gunoaie, cele mai multe dintre ele peturi și alte deșeuri din plastic:
Sub egida Munții nu sunt de gunoaie, hai să le redăm culoarea, jandarmii montani clujeni, împreună cu elevi, profesori și reprezentanți ai comunității locale, au desfășurat acțiuni de ecologizare în Călățele, Muntele Băișorii și Gilău. În urma acestor acțiuni au fost colectate peste 2.500 de kilograme de gunoaie. Se poate spune că peturile au predominat, dar și s-au adunat și alte mase plastice. (Mariana Barbu)
Din păcate, spun cei care organizează astfel de acțiuni de curățenie, mulți dintre turiștii care frecventează zonele montane nu au respect față de natură. Chiar dacă, spre deosebire de anii ’90, nu se mai strâng atât de multe gunoaie, Rocsana Contraș consideră că potecile de munte au rămas pentru mulți pubele de gunoi:
A fost o situație în vară când am avut munți de gunoaie la intrarea în traseul de vizitare și este trist. Lucrurile nu s-au îmbunătățit câtuși de puțin. Turiștii nu s-au educat peste noapte. Încă se aruncă și se abandonează resturi menajere. Oamenii iau băuturi, alimente de la terasă, le duc in dejileu, dar nu se mai întorc cu ele la containere, la locurile special amenajate.(Rocsana Contraș)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.