Trei proiecte de lege privind persoanele cu dizabilităţi
Foto: Gerd Altmann / Pixabay
Trei propuneri legislative care afectează persoanele cu dizabilităţi au trecut prin Parlament în această săptămână. E vorba în principal de accentuarea – cu amenzi – a unor aspecte care există deja în legislaţia actuală.
Articol editat de cristina.rusu,
26 octombrie 2023, 10:38
Trei propuneri legislative care afectează persoanele cu dizabilităţi au trecut prin Parlament în această săptămână. E vorba în principal de accentuarea – cu amenzi – a unor aspecte care există deja în legislaţia actuală.
Povestea legislativă a certificatelor de încadrare în grad de handicap e lungă, complicată şi plină de absurdităţi. De exemplu: nu e de aşteptat ca dizabilitatea cuiva cu un picior amputat să fie reversibilă, totuşi se întâmplă ca aceste persoane să nu primească un certificat permanent, fiind nevoite să treacă periodic prin comisiile de evaluare. În 2021 s-a încercat un proiect de lege care să reglementeze situaţia: proiect care a fost respins, pentru că legislaţia în vigoare spune deja că persoanele cu dizabilităţi ireversibile vor primi un certificat permanent. Aşadar legislaţie există: comisiile de evaluare pot să stabilească gradul de dizabilitate permanentă a unei persoane, dar uneori preferă să nu o facă. Săptămâna aceasta a trecut prin Parlament un nou proiect de lege, care-şi propune să oblige comisiile de evaluare să acorde un certificat permanent atunci când dizabilitatea e ireversibilă. Pentru a se asigura că prevederea va fi respectată, senatorii au introdus sancţionarea comisiilor de evaluare care nu emit certificate cu termen de valabilitate nelimitat, propunând amenzi cuprinse între 30.000 şi 100.000 de lei. Proiectul a trecut deja prin Camera Deputaţilor care e for decizional, dar încă nu a fost publicat în Monitorul Oficial.
Alte două iniţiative legislative, care au trecut de votul senatului, vin să întărească legislaţia existentă. Primul proiect aduce în lumină distincţia fină dintre spaţiu public şi spaţiu în care se asigură servicii publice. Distincţia e importantă pentru proprietarii de câine ghid, nevoiţi să circule în continuare cu legea tipărită în buzunar: asta pentru că legea spune că un câine ghid are voie să intre în orice spaţiu public, dar adesea se întâmplă că supermarketurile, restaurantele sau şoferii de taxi consideră că legea nu li se aplică, de vreme ce sunt operatori privaţi. Dacă proiectul va trece de Camera Deputaţilor, se va întări cadrul legislativ care sprijină proprietarii de câini ghid, iar operatorii economici care apelează la acest pretext riscă o amendă de până la 25 de mii de lei. Tot odată, persoanele în scaun rulant ar urma să fie scutite de la plata tarifului de omologare perceput de Registrul Auto Român pentru maşinile adaptate.
În fine, mai există o iniţiativă adoptată recent în Senat, care ar extinde scutirea de la plata chiriei în locuinţele deţinute de stat şi asupra familiei sau reprezentantului legal, dat fiind faptul că multe persoane cu dizabilităţi au nevoie de asistenţă. În momentul de faţă, legea prevede că persoanele cu handicap grav sunt scutite de la plata chiriei pentru locuinţele deţinute de stat. Pentru aceste două proiecte de lege Camera Deputaţilor va fi for decizional.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.