Prima pagină » Știri » Social » Se majorează salariile minime din construcții, agricultură și industria alimentară
Se majorează salariile minime din construcții, agricultură și industria alimentară
Foto: Pixabay
Guvernul va aproba marți, 31 octombrie, într-o şedinţă extraordinară, noile valori ale salariilor minime pentru sectoarele: construcţii, agricultură şi industria alimentară.
Articol editat de Camelia Velțan,
31 octombrie 2023, 13:10
Guvernul va aproba marți, 31 octombrie, într-o şedinţă extraordinară, noile valori ale salariilor minime pentru sectoarele: construcţii, agricultură şi industria alimentară.
Creşterea va fi de peste 14 procente, pe hârtie, pentru că în buzunar angajaţii din cele trei domenii nu vor simţi nimic.
Majorarea salariilor urmăreşte doar ca oamenii să nu piardă din venituri odată cu eliminarea scutirii de la plata asigurărilor de sănătate, ce intră în vigoare de mâine.
Potrivit datelor oficiale, 590.000 de angajaţi din construcţii, agricultură şi industria alimentară sunt plătiţi cu salariul minim.
De la 1 noiembrie, salariul minim brut pe țară garantat în plată în domeniul construcțiilor se va majora de la 4.000 la 4.582 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 14,6%, iar în domeniile agricol și alimentar, creșterea va fi de 14,53%, adică de la 3.000, cât este în prezent, la 3.436 lei.
Se estimează că majorarea salariului de bază în cele trei sectoare amintite va avea efecte pozitive la nivel social, întrucât va stimula ocuparea și va crește, totodată, puterea de cumpărare a salariaților. Practic, odată cu luna noiembrie, și angajaților din cele trei domenii li se va reține contribuția la sănătate, iar dacă nu s-ar opera aceste majorări, aceștia ar urma să primească un salariu net mai mic. De altfel, premierul Marcel Ciolacu spunea recent, după reuniunea Consiliului Național Tripartid și pentru Dialog Social că, prin aceste măsuri, se urmărește protejarea veniturilor și a puterii de cumpărare a angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară, iar reprezentanții sindicatelor și patronatelor au apreciat această soluție ca fiind una corectă și care ține cont de solicitările făcute de ei. În atenția executivului se va afla și un alt proiect de act normativ prin care se urmărește asigurarea cofinanțării pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, astfel încât, spunea premierul Marcel Ciolacu, să ajungă la peste 95% cu absorbția fondurilor europene exercițiul financiar trecut.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.