Prima pagină » Știri » Social » Vârsta consumatorilor de droguri a coborât până la 10-11 ani
Vârsta consumatorilor de droguri a coborât până la 10-11 ani
Foto: Gordon Johnson/ Pixabay
În România, traficul de droguri a înregistrat o creștere, în ultimii ani, pe măsură ce traficanții și-au diversificat metodele de distribuire, iar vârsta consumatorilor a coborât până la 10-11 ani.
Articol editat de Camelia Velțan,
31 octombrie 2023, 14:13
În România, traficul de droguri a înregistrat o creștere, în ultimii ani, pe măsură ce traficanții și-au diversificat metodele de distribuire, iar vârsta consumatorilor a coborât până la 10-11 ani.
Țara noastră se află pe ruta balcanică a heroinei, pe cea de intrare în Europa a cocainei, fiind și o zonă de tranzit pentru droguri sintetice din vestul Europei spre Orientul Mijlociu.
Potrivit Agenției Naționale Antidrog, peste 8% dintre adolescenți au consumat substanțe interzise până în 16 ani.
În județul Bistrița-Năsăud, specialiștii îi sfătuiesc pe părinți să își testeze copiii dacă au suspiciuni că folosesc astfel de substanțe.
Părinții care participă la cursurile organizate de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud învață de la comisarul-șef Ovidiu Miclăuș cum să folosească un test de depistare rapidă a drogurilor.
Ovidiu Miclăuș: Dacă un părinte are unele suspiciuni legate de un copil care-i consumă droguri, ăsta ar fi primul pas; se face confruntarea, se discută cu copilul, iar mai apoi faci un test rapid, mai apoi testul la sânge și, ulterior, consilierea. Ideea este că mulți părinți nu știu cum arată, nu știu cum să le comande, nu știu cum să-l folosească și de aia spun că poate ar fi util să fie sprijiniți în acest scop. Vă spun fără niciun ocoliș, eu am dat 88 lei pe un test rapid pentru șapte substanțe.
Multe familii nu-și permit să cumpere teste, iar altele au rezerve din considerente sociale. Din acest motiv, reprezentantul centrului consideră că este importantă implicarea autorităților locale.
Ovidiu Miclăuș: Să își achiziționeze ca să poată susține familiile care fie nu-și permit, fie că nu cunosc modalitatea efectivă cum să intre pe internet, unde să le comande. Vedeți că există și o reticență în a le comanda în farmacie. Știți cum e, e orașul mic, mă văd, mă cunosc.
În ultima perioadă a crescut și la Bistrița numărul tinerilor care consumă substanțe interzise.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.