Hacking Work News
Educația adulților, o nouă rușine pentru țara noastră. România ocupă al treilea loc din coadă în clasamentul European, când vine vorba de educația adulților. Datele Eurostat arată că 3 regiuni din țara noastră au avut o participare de sub 5% la programe de educație și formare în 2023. Altfel spus, foarte puțini români își continuă studiile, ori o formă de specializare, după ce se angajează. Și dacă te uiți la cifre, situația e chiar sumbră: rata medie pe întreaga țară e de doar 5,4%. Diferențe mari între regiuni, dar toate sub pragul de 10%. Mult sub media țărilor pentru care învățarea continuă a devenit o normalitate, precum Danemarca, Spania sau Olanda. Faptul că oamenii nu sunt dispuși să investească în dezvoltarea lor, iar companiile nu îi încurajează în acest sens prin facilitarea de programe adaptate, ne poate costa mult, pe termen lung, în ceea ce privește forța de muncă și economia țării.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 noiembrie 2023, 06:00 / actualizat: 22 martie 2024, 13:58
Nou trend pe piața muncii: Bored Out, la fel de periculos ca Burned Out. Epuizați sau plictisiți, cam astea par a fi cele două opțiuni majore la locul de muncă, dacă ne uităm la cifrele de pe TikTok: hashtag-ul #boredout a avut peste 470 de milioane de vizualizări. Poate părea paradoxal că într-o lume extrem de agitată și obosită, plictiseala la job devine o problem, însă experții explică și de ce aceasta reprezintă un semnal de alarmă. Aceștia concluzionează că plictiseala e la fel de toxică precum stresul. Atunci când munca nu îi provoacă, nu le pune la încercare abilitățile și nu îi inspiră să și le dezvolte, angajații plictisiți devin negativi și influențează, mai departe, mediul de lucru și colegii. O problemă serioasă, mai ales când vorbim despre generația tânără, plină de energie și creativitate, însă adeseori ținută în frâu de joburi monotone
Managerii accidentali devin noua normalitate în companii. Un nou studiu internațional aduce în discuție niște cifre alarmante: 8 din 10 șefi nu sunt pregătiți să aibă o funcție de conducere. Aceștia nu au prea multă pregătire în domeniu și au ajuns în vârf mai degrabă accidental. Mai mult, jumătate dintre manageri spun că avansarea profesională are loc pe baza relațiilor și a favoritismului, nu neapărat a performanței.
Peste jumătate dintre manageri nu au nicio calificare în management sau leadership. Acest lucru se aplică și pentru un sfert dintre managerii seniori și liderii de organizații. Rezultatul? O mulțime de oameni pleacă din companii. Mai precis, 30% dintre angajați au spus ‘adio’ locului de muncă din cauza relației cu șefi nepregătiți.
Atât pentru zi, eu sunt Ioana Szabo și îți mulțumesc că urmărești Hacking Work la radio, dar și online. Caută edițiile noastre complete de newsletter, podcastul și articolele de blog, ca să mergi la serviciu, nu la scârbiciu. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși și data viitoare.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.