Proiectul Legii pensiilor, lansat în dezbatere publică [UPDATE]
Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut miniştrilor implicaţi în procesul de avizare a proiectului noii legi a pensiilor să acorde prioritate maximă acestei teme, pentru ca actul normativ să ajungă în Parlament cât mai repede:
Articol editat de Andrei Cretoiu, 1 noiembrie 2023, 18:36 / actualizat: 2 noiembrie 2023, 13:40
Este o lege care va face dreptate milioanelor de pensionari care așteaptă de ani de zile acest lucru. Este o lege care aduce echitate în sistem, pensii egale pentru muncă și contribuție egală. Astfel, pensiile vor crește anul viitor de două ori prima dată la 1 ianuarie, prin indexarea cu 13,8% și a 2-a oară la 1 septembrie, în urma finalizării procesului de recalculare conform legii. Suntem primul Guvern care face și indexare și recalculare în același an. Avem însă o condiție de îndeplinit să reușim să adoptăm această lege în Parlament până pe data de 20 noiembrie. De aceea, fac apel către toți miniștrii implicați în procesul de avizare să trateze cu prioritate această lege.
…………………………………………………………………………………………………………..
Proiectul noii legii a pensiilor a fost lansat în dezbatere publică şi poate fi consultat pe site-ul Ministerului Muncii.
Documentul a primit girul coaliţiei de guvernare, iar executivul ar vrea să fie adoptat, în procedură de urgenţă, până la sfârşitul acestei luni.
Care sunt principalele prevederi ale proiectului:
Toate pensiile vor fi majorate cu rata medie anuală a inflației, se precizează în noul proiect al legii, aflat deja în transparență publică și toate pensiile vor fi recalculate conform unei noi formule. Practic, nicio pensie nu va fi mai mică față de valoarea aflată în plată astăzi, a dat asigurări premierul Marcel Ciolacu, după ședința coaliției:
Nu va fi afectată nicio pensie, drepturi obținute pe vechile legi. Toată proiecția este pentru viitor. Este exclus ca cineva să piardă vreun ban după recalculare.
15 ani va fi vechimea minimă de cotizare și 35 de ani vechimea maximă. Stabilitatea în muncă va fi răsplătită suplimentar, adică stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani va fi ajustat cu puncte suplimentare pentru vechime și sporurile nepermanente contributive vor fi calculate la pensie. De asemenea, femeile cu mai mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare până la 3 ani și șase luni. Șeful executivului spunea că anul viitor vor fi două etape de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie și, respectiv, 1 septembrie:
De la 1 ianuarie se aplică la toate pensiile din România o mărire de 13,8% urmând iarăși o mărire în cursul anului 2024, cred că pe data de 1 septembrie, când se termină toată procedură de recalculare.
Proiectul noii legi a pensiilor ar putea să intre chiar săptămâna viitoare în ședința executivului pentru aprobare și ulterior acesta va fi transmis Parlamentului intenționându-se ca acesta să fie dezbătut și adoptat până la 20 noiembrie.
Petruţa Obrejan/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.