România înregistrează unul din cele mai mici venituri din taxe şi impozite din UE
Datele sunt prezentate de Eurostat şi întăresc avertismentele pe care instituţiile financiare internaţionale le-au lansat către România, în acest an.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 1 noiembrie 2023, 18:42
Un raport al Băncii Mondiale recomandă ţării noastre reformarea sistemului de taxe şi impozite şi o atenţie sporită asupra colectării.
Acest raport este amintit şi de Comisia Europeană, ca recomandare pentru buna guvernanţă.
Suma impozitelor și contribuțiilor sociale nete din Uniunea Europeană, ca procent din produsul intern brut, a crescut în 2022 față de anul anterior. În termeni absoluți, în 2022, veniturile din impozite și contribuții sociale au crescut cu 480 de miliarde de euro în tot spațiul comunitar, față de 2021, ajungând la 6549 de miliarde de euro. Cel mai mare raport dintre impozite și PIB se înregistrează în Franța, Belgia și Austria. Acestea sunt între 43,6 și 48% din PIB. La polul opus se află Irlanda, România și Malta, care nu reușesc să strângă la bugetul de stat decât aproximativ 27% din PIB. România este pe a 2-a poziție negativă din Uniunea Europeană, cu doar 27,5 procente din PIB. Cifra este amintită și în raportul Băncii Mondiale din 2022, cel care recomanda României o serie de reforme pentru a mări acest procent, pentru a nu intra în alte dezechilibre financiare care ar putea influența întreaga economie românească.
De altfel, acest raport slab al țării noastre în privința aportului taxelor și impozitelor este subiect de negociere și pentru țintele cuprinse în programul național de redresare și reziliență, pe care Guvernul României încearcă să-l renegocieze la Bruxelles. Deficitul bugetar este unul din punctele de negociere, în condițiile în care România nu poate atinge țintele asumate anterior din cauza crizelor apărute pe fondul războiului din Ucraina. Spre deosebire de România, care colectează tot mai puțin, în 2022, raportul dintre impozit și PIB a crescut în 12 țări ale Uniunii Europene, cele mai mari creșteri fiind observate în Cipru și Ungaria, cu un plus de două procente față de anul anterior.
Bogdan Isopescu/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.