Ministerul Educaţiei răspunde criticilor legate de bursele de merit acordate elevilor cu medii mici
Reprezentanţii instituţiei spun că procentul e mic – puţin sub 2% dintre elevi -, iar prin acordarea banilor chiar şi pentru cei cu medii mici s-ar dori ”stimularea învăţării individuale”.
S-a ajuns în această situaţie pentru că noua lege a educaţiei, care a intrat în vigoare în luna septembrie, stabileşte că primesc burse de merit 30% din elevii unei clase.
Astfel, se încadrează, deopotrivă, elevii de la un liceu bun, unde mediile sunt de peste 9, şi cei de la un liceu mai slab, unde mediile sunt mult mai mici.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 2 noiembrie 2023, 11:33
Aproape 8500 de elevi care au media sub cinci iau bursa de merit, iar dintre aceștia 158 au media sub doi. Datele sunt de la Ministerul Educației și sunt valabile pentru luna octombrie a acestui an. De menționat, de asemenea, faptul că 52,55% din totalul burselor de merit sunt acordate pentru rezultate obținute între 9-50 și 10, precizează ministerul.
Cuantumul burselor de merit a crescut de la 200 lei pe lună la 450 lei pe lună în septembrie, când au intrat în vigoare noile legi ale învățământului, iar odată cu creșterea sumei pentru bursa de merit s-a dublat și numărul celor care o primesc. Pentru că, spune noua lege, bursele de merit se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale sau de admitere, indiferent de notă.
Instituția transmite că prin acordarea banilor în acest fel se dorește stimularea învățării individuale, încurajarea unei competiții constructive în fiecare clasă de gimnaziu și liceu, reducerea disparităților sociale, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, luând în calcul contextele de învățare diferite atât la examenele naționale, cât și la testările internaționale.
Nicoleta Turcu (RRA)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.