Amenzi de aproape 1 milion de lei și 20 de firme închise în Bihor
Zecile de nereguli au fost descoperite de reprezentanții a 10 instituții din Bihor care, în baza unui ordin al Prefecturii, au controlat timp de două luni firme, instituții și mașini folosite în județ pentru transportarea carburanților. În urma acestora, funcționarii au dispus inclusiv oprirea temporară a activității a 20 de operatori economici.
Articol editat de cristina.rusu, 3 noiembrie 2023, 14:25
În total, în intervalul 30 august – 31 octombrie au fost efectuate 1.432 acțiuni de control. În urma acestor controale s-au constatat 762 deficiențe și au fost aplicate 660 sancţiuni contravenţionale, din care 163 amenzi în valoare totală de 956.600 lei şi 497 avertismente, a informat Prefectura Bihor vineri, 3 noiembrie, la finalul celor trei luni de controale.
Cele mai frecvente nereguli constatate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au vizat deficiențe în apărarea împotriva incendiilor, precum: nerespectarea reglementărilor referitoare la fumat și foc deschis, blocarea căilor de evacuare în caz de incendiu, existența unor instalații electrice cu defecte, lipsa evidenței lucrărilor de întreținere la instalații și utilaje care pot genera incendii, personal neinstruit cu privire la intervenția în caz de incendiu, conductori electrici improvizați, aparate cu risc de incendiu în depozite, scurgeri de combustibil la pompele de alimentare, precum și nefuncționarea instalațiilor de detectare, semnalizare și avertizare incendiu.
Comisarii Gărzii de Mediu au descoperit firme fără autorizație de mediu sau cu autorizații de mediu expirate. Ei au dispus suspendarea activității până la intrarea în legalitate pentru 20 de operatori.
Inspectorii de Muncă au descoperit că angajatorii nu au respectat repaosul săptămânal al angajaților, dr nici regimului pe timpul nopții și neplata orelor suplimentare.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al județului Bihor au descoperit nerespectarea cerințelor minimale de securitate (lipsa planurilor de pază ori a unor camere de supraveghere și sisteme de alarmare).
Prefectul Dumitru Țiplea consideră că numărul mare de sancțiuni dispuse arată că instituțiile de control „și-au făcut datoria” și că acest tip de controale ar trebui să-I responsabilizeze pe reprezentanții firmelor și ai instituțiilor abilitate în domeniul operațiunilor cu combustibili.
Am avertizat în repetate rânduri agenții economici să nu se joace cu focul, fiindcă orice nerespectare a legii va fi penalizată. Numărul mare de amenzi arată că instituțiile și-au făcut datoria, dar îmi doresc ca această campanie să fie una care să aibă impact pe termen lung asupra siguranței bihorenilor, a transmis prefectul.
Acțiunea a avut loc după ce în luna august o stație GPL din Crevedia, în urma incindentului decedând șase oameni și rănind alte 54 de persoane.
Crina Dobocan
Foto: Prefectura Bihor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.