Furtuna Ciaran care s-a abătut asupra Europei a ucis cel puţin 10 persoane
Furtuna, care s-a îndreptat spre est după ce a lovit litoralul atlantic, a făcut trei victime în Toscana, în regiunea central-nordică a Italiei, unde a provocat şi precipitaţii record, au anunţat autorităţile locale.
Copacii prăbuşiţi din cauza rafalelor violente de vânt s-au aflat la originea celor mai multe dintre aceste accidente mortale: două victime au fost înregistrate în Belgia, două în Franţa, una în centrul Madridului, una în Germania şi încă una în Ţările de Jos.
Articol editat de cristina.rusu, 3 noiembrie 2023, 18:26
În oraşul belgian Gand (Gent), un copil ucrainean, care se juca afară, a fost rănit de căderea unor crengi de copac şi a murit la spital câteva ore mai târziu, potrivit Parchetului belgian. Într-un incident separat, o femeie de 64 de ani, venită în vizită din Germania, a fost la rândul ei ucisă de un copac care s-a prăbuşit într-un parc al oraşului. Fiica ei, în vârstă de 31 de ani, a fost grav rănită.
Furtuna Ciaran a cauzat întreruperea unei părţi a traficului feroviar în Flandra, iar trenurile au circulat joi cu viteză redusă în restul Belgiei. Traficul maritim a fost, de asemenea, întrerupt pentru ziua de joi în zona portuară a oraşului Anvers. Aeroportul din Bruxelles a fost la rândul său perturbat. Însă cursele aeriene au continuat să fie asigurate în pofida numeroaselor întârzieri.
Cele două victime din Franţa sunt un septuagenar care a suferit o căzătură mortală în Le Havre după ce a fost lovit de obloanele casei sale, smulse de vânturile violente, şi un şofer de camion ucis în nordul ţării după ce un copac s-a prăbuşit peste vehiculul său. Şaisprezece persoane, inclusiv şapte pompieri, au fost rănite în aceeaşi zonă, dintre care una se află în stare gravă, a anunţat ministrul de interne francez. În Franţa, aproximativ 1,2 milioane de locuinţe au rămas fără electricitate, inclusiv 780.000 în regiunea Bretania din vestul ţării.
Furtuna Ciaran a ajuns joi după-amiază şi în Anglia, unde vânturile violente şi ploile abundente au cauzat perturbări importante, inclusiv suspendarea pe timpul dimineţii a legăturilor maritime din portul Dover. Sute de şcoli au fost închise. Insula Jersey, plasată sub incidenţa unui cod roşu, a înregistrat vânturi de până la 160 km/h şi 35 de persoane au trebuit să se adăpostească în hoteluri după ce locuinţele lor au suferit avarii din cauza vânturilor, potrivit Poliţiei locale. Toate cursele aeriene au fost anulate pe aeroporturile din Jersey, Guernsey şi Aurigny. În comitatul Cornwall din sud-vestul Angliei, peste 8.500 de locuinţe au fost private de electricitate.
În Ţările de Jos, nivelul de alertă de vreme severă a fost ridicat la portocaliu, din cauza vânturilor care au bătut cu viteze de până la 110 km/h. La Aeroportul Schiphol din Amsterdam, aproximativ 200 de zboruri, în special spre destinaţii europene apropiate, au fost anulate. Traficul feroviar şi cel al feriboturilor a fost de asemenea perturbat. Din cauza ambuteiajelor, persoanele care deţin permise de conducere a automobilelor au fost îndemnate să lucreze de acasă.
În Spania, partea cea mai afectată de furtună a fost nord-vestul ţării, unde mai multe zone din Galicia se află sub incidenţa unui cod roşu din cauza vânturilor extrem de violente din regiunile costiere.
Potrivit Agenţiei spaniole de meteorologie, anumite zone costiere din Ţara Bascilor sunt şi ele vizate de un cod roşu, din cauza valurilor care pot atinge înălţimi de 8-9 metri. Peste 80 de curse aeriene au fost anulate în 11 aeroporturi din Spania. În estul ţării, „mai multe incendii agravate de vânt” au fost semnalate lângă Valencia, au anunţat pompierii locali pe reţeaua de socializare X. Incendiile au cauzat evacuarea mai multor sate, notează Agerpres.
RRA
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.