Rozmarinul – o comoară aromată de antioxidanţi
Mai mult decât atât, pe lângă aroma sa caracteristică, aceasta are şi alte avantaje: conţine mulţi antioxidanţi şi compuşi benefici.
Articol editat de cristina.rusu, 3 noiembrie 2023, 12:00
Aroma puternică de mentă a rozmarinului este recunoscută de bucătarii profesionişti şi de pasionaţii de bucătărie din întreaga lume.
Rozmarinul, o plantă mediteraneană cu frunze asemănătoare unui ac, este utilizat pe scară largă în supe, preparate din carne, legume şi paste. Cu toate acestea, chiar înainte ca rozmarinul să devină unul dintre cele mai populare condimente de pe planetă, a fost utilizat pe scară largă în medicina tradiţională. Este o comoară de antioxidanţi care oferă acestei plante o serie de beneficii pentru sănătate, de la reducerea inflamaţiilor până la protejarea împotriva diferitelor boli.
Rozmarinul este bogat în antioxidanţi precum acidul carnosic, carnosolul şi acidul rosmarinic. Antioxidanţii neutralizează moleculele instabile numite radicali liberi. Dacă radicalii liberi sunt prezenţi din abundenţă, pot provoca stres oxidativ, care este legat de o varietate de boli cronice, inclusiv diabet, boli de inimă şi unele tipuri de cancer.
Studii recente au demonstrat proprietăţile antibacteriene şi antifungice ale rozmarinului, datorită cărora, acest condiment nu este doar un agent de aromatizare, ci şi un conservant alimentar eficient.
Pe lângă protecţia împotriva stresului oxidativ, rozmarinul îmbunătăţeşte digestia, fiind adesea folosit pentru a combate indigestia.
Potrivit unui studiu din 2012, parfumul de rozmarin are un efect pozitiv asupra concentrării, productivităţii, rapidităţii, acurateţei şi dispoziţiei. Acidul carnosic, componenta principală a rozmarinului, ajută la menţinerea vederii sănătoase.
Parfumul său este deosebit, combinând note de citrice, lavandă, salvie, piper negru şi mentă. (www.dariknews.bg)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.