Prima pagină » Reportaje » Știința și copiii, împreună pentru rezolvarea problemelor comunitare [AUDIO/FOTO]
Știința și copiii, împreună pentru rezolvarea problemelor comunitare [AUDIO/FOTO]
Foto: Radio Cluj
Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca a găzduit joi, 2 noiembrie, prima ediție a Târgului Regional de Știință Code Kids 2023.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
3 noiembrie 2023, 11:28 / actualizat: 3 noiembrie 2023, 14:29
Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca a găzduit joi, 2 noiembrie, prima ediție a Târgului Regional de Știință Code Kids 2023.
CODE Kids este o inițiativă națională de educație IT și STEM pentru copii, implementată de Fundația Progress, cu sprijinul financiar al Romanian American Foundation și Société Générale. Elevii din cadrul cluburilor CODE Kids au prezentat proiecte care au avut ca temă rezolvarea unei probleme comunitare. Aceste proiecte au rolul de a stimula inovația, schimbul de idei, încurajează comunicarea, colaborarea și munca în echipă. Participanți la eveniment au fost:
Clubul Lions Code Kids – Biblioteca Comunală Ighiu, Alba
Rodica Tulbure: Detectorul de minciuni, coșul inteligent, detectorul de flacără sau detector de mișcare, au fost doar câteva din proiectele prezentate de către membrii cluburilor CODE Kids prezente la prima ediție a Târgului Regional de Știință CODE Kids 2023, care s-a desfășurat la Biblioteca Județeană Octavian Goga. De unde a pornit ideea acestui program, ne spune Narcis Lunceanu, manager de proiect:
Narcis Lunceanu: Proiectul a început în anul 2017 printr-o nevoie pe care am observat-o la nivel național, mai ales în mediul rural. Acolo ne-am bazat, cel puțin în primii ani de activitate, pentru că în mediul rural nu sunt foarte multe oportunități pentru copii și ne-am dat seama că viitorul este într-o continuă dezvoltare și poate ar trebui să punem accent pe partea aceasta de competențe digitale și de tehnologie. Am început mai ales în partea de sud a țării, prin deschiderea de cluburi pentru copii de 10-14 ani. Lor ne adresăm în principiu, iar cluburile se desfășoară în biblioteci, cât și în școli. Am ajuns să avem 250 de cluburi la nivel național și încă 26 în Republica Moldova. Tot programul durează 2 ani de zile. În primul an de activitate copiii învață partea de programare de bază, care sunt principalele informații de care ei au nevoie. În al 2-lea an ne bazăm foarte mult pe robotică și pe programare, pe partea mai avansată. Din învățăcei, copiii devin creatori, devin inventatori, oarecum pentru că o parte din activitățile și dintre proiectele pe care o să le observați astăzi sunt fix invenții ale copiilor. Iar în anul al 2-lea având în vedere partea aceasta de cluburi care au ajuns la un anumit nivel, vrem să scoatem în evidență puterea pe care poate să o aibă un copil și creativitatea de care poate da el dovadă. Astfel încât la nivel național organizăm o serie de târguri regionale, iar cele mai bune echipe, cele mai bune proiecte ajung la Târgul național care are loc la București în luna decembrie, anul acesta.
Rodica Tulbure: Frecvența întâlnirilor la aceste cluburi, care este? Cum se întâlnesc copiii, cum capătă informația, cine sunt trainerii care îi ajută să descopere de fapt lucrurile aceste interesante?
Narcis Lunceanu: Noi deschidem cluburile Code Kids în lunile ianuarie-martie, atunci este perioada noastră de deschidere de cluburi noi, iar cluburile sunt desfășurate în biblioteci și nu școli. Ne bazăm foarte mult pe bibliotecar sau pe un profesor care nu trebuie să fie neapărat de profesie în domeniu, astfel încât noi venim cu informația, cu pregătirea, iar bibliotecarul sau profesorul, în cazul de față, dă mai departe exact și facilitează. Adună copiii, îi organizează în cadrul întâlnirilor care de obicei au loc o dată pe săptămână, dar oferim o foarte mare flexibilitate, că înțelegem că nu știu, poate sunt sărbători sau lucruri de genul acesta. Atâta timp cât se întâmplă activitățile, iar copiii bifează tot ceea ce ei trebuie să învețe, noi ne asigurăm că ei au parte cea mai bună experiență educațională. Noi ne adresăm tuturor bibliotecilor din întreaga țară, ne dorim foarte mult să ajungem la bibliotecile și la școlile din județul Cluj, astfel încât în luna ianuarie, când vom da call-ul de deschidere de cluburi noi, să aplice. Programul este gratuit 100% pentru toți copiii, iar în plus, noi oferim foarte multe oportunități, de la competiții la concursuri, la premii pentru toți participanții, astfel încât cumva toți copiii să fie fericiți la final și ei să fie motivați să ajungă la finalul celor 2 ani de zile. Sunt foarte multe oportunități, trebuie doar să intre în program și să le descopere pe parcurs. Ne adresăm copiilor cu vârsta între 10 și 14 ani în momentul în care intră într-un club nou Code Kids, pentru că în mare vârsta de 10-14 ani înseamnă clasele patru-șapte cumva, în clasa a 8-a când ajung la 15 ani, se focusează mai mult pe Evaluarea Națională și vrem să prioritizeze evaluarea și să lase Code Kids-ul puțin deoparte.
Rodica Tulbure: Până acum cred că ați participat la destul de multă întâlniri ale cluburilor, ce va impresionat?
Narcis Lunceanu: Foarte interesant e că toate târgurile se bazează pe tematică standard, rezolvarea unei probleme comunitare. Copiii fiind în întreaga țară, mai ales din mediul rural, unii dintre ei observă specific problemele cu care se confruntă părinții lor mama, tata. Într-o zonă de apicultori, copiii au făcut stupi inteligenți, care să-i anunțe pe părinți în momentul în care prădătorii sau condițiile climatice pun în amenințare albinele. Anul trecut, la Târgul național a câștigat un club din sudul țării, din localitatea Turceni. Pur și simplu, copiii au mers într-o zi pe lângă râul Jiu și au spus: e murdar, hai să facem noi o barcă pe care să controlăm, să adune gunoaiele din râul Jiu, astfel încât a luat naștere roboțelul lor Wallie, care a ajuns să câștige Târgul Național de anul trecut.
Rodica Tulbure: Iată idei care până la urmă ar putea fi puse și în aplicare.
Narcis Lunceanu: Da, da, mai ales că unele dintre probleme sunt chiar identificate de ei. Foarte multe dintre proiectele care câștigă prind și o mai mare vizibilitate și ajung să fie purtate de către posibili finanțatori sau sponsori. Cel puțin un interes destul de mare l-a avut o aplicație anti-bullying de anul trecut. Fetele dintr-o clasă din sudul țării aveau parte de colegi mai puțin ok, astfel încât au creat o aplicație ca în momentul în care identifică un cuvânt sau o jignire utilizată de către cineva, să pornească un sonor alarmant, o alertă și să atragă atenția că acolo să se întâmplă ceva nepotrivit. Iar dacă erau folosite cuvinte OK de tipul ”ești de treabă” sau ”arăți foarte bine astăzi”, erai premiat printr-un sonor potrivit. Sperăm să ajungem la cât mai mulți copii, pentru că ăsta este scopul nostru. Cu cât ajungem la mai mulți copii, cu atât știm că vom încerca să le oferim toate posibilitățile ca ei să ajungă la un nivel ridicat al competențelor digitale. (Narcis Lunceanu, manager de proiect)
Rodica Tulbure: În deschiderea evenimentului, directorul Bibliotecii Județene Octavian Goga,ii Sorina Stanca, spunea că programarea reprezintă una dintre componentele digitale de care copiii și tinerii au nevoie pentru a deveni cetățeni creativi și responsabili și pentru a avea pregătirea necesară în ceea ce privește locurile de muncă ale viitorului. De ce se întâmplă coding și în bibliotecă?
Sorina Stanca: Pentru că bibliotecile sunt spații esențiale pentru învățare și călăuze în cercetare și inovație. La biblioteca Din Cluj, de-a lungul timpului, în parteneriat cu asociațiile Etic și Kids go back, am organizat cursuri gratuite de programare pentru copii. Copiii au învățat să programeze folosind platforme simple ca screch pentru începători sau realizând site-uri web pentru cei avansați. Din anul 2022, biblioteca noastră a devenit partenera Fundației Progress, iar la Filiala Traian Brad s-a desfășurat un club de coding coordonat de colega noastră Octavia Hulpoi, iar în județul Cluj, Biblioteca Comunală din Viișoara și Biblioteca Comunală din Chiuiești au aderat la acest proiect.
Instantanee sonore din cadrul evenimentului ascultați în reportajul realizat de noi la fața locului:
Această prezentare necesită JavaScript.
Rodica Tulbure
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.