Ascultă Radio România Cluj Live

Concerte pentru copii mai mici și mai mari

Astfel, Colegiul Academic va găzdui pe scena din Auditorium Maximum, luni, 6 noiembrie 2023, de la ora 9:30 (spectacol în limba română) și de la ora 11.00 (spectacol în limba maghiară), concertul educativ cu titlul ”Cu Mozart în călătorie” (recomandat elevilor din clasele 0-4), pentru ca marți, 7 noiembrie 2023, în aceeași locație, de la ora 9:30, respectiv ora 11.00, elevii de gimnaziu și cei de liceu să aibă posibilitatea să urmărească spectacolul în limba română ”Un compozitor la carnaval”, avându-l ca protagonist pe actorul Bogdan Bob Rădulescu.

Concerte pentru copii mai mici și mai mari

Articol editat de cristina.rusu, 4 noiembrie 2023, 06:00 / actualizat: 4 noiembrie 2023, 8:55

Concepția ambelor spectacole aparține dirijoarei Dalma Toadere care îi va avea alături de ea și pe soliștii Eszter Kovács (soprană) și Tamás Fazakas (bariton), precum și membri ai Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania” împreună cu pianistele Boglárka Oláh și Raluca Rad.

Despre concertele pentru copii

Concertele educative pregătite de Dalma Toadere pentru copii și tineri sunt concepute cu scop educativ, fiind puternic ancorate în principiile medierii muzicale. Astfel, acest gen de public tânăr este familiarizat cu muzica clasică și cu caracteristicile acesteia, prin intermediul acestor concerte în care elementele participative și cele vizuale (folosite inventiv și nu în detrimentul muzicii) se îngemănează pentru a susține apropierea celor mici de acest fel de muzică.

În concepția tinerei dirijoare, pregătirea viitoarei generații de public, înseamnă, de fapt, pregătirea acesteia pentru experiența de a participa la un concert de muzică clasică. Astfel, elementele adăugate concertului pentru copii sunt gândite în așa fel încât să nu se altereze parametri a ceea ce înseamnă un concert, pentru a nu crea false așteptări în percepția publicului de copii asupra genului de concert de muzică clasică.

Dalma Toadere afirmă că nu folosim în mod exagerat elemente de teatru, dans, film, muzică ușoară, etc. pentru a câștiga aprecierea publicului pe moment. Ci creștem publicul pentru genul muzicii clasice, pentru viitoarele concerte ale filarmonicilor.

Spectacolul ”Cu Mozart în călătorie”, dedicat celor mici din clasele 0-4, se inspiră din călătoriile lungi prin Europa ale celebrului compozitor austriac. De la cornul poștalionului la șuieratul vântului pe mare, de la prima simfonie compusă la Londra la vârsta de nouă ani, până la lucrările de maturitate, Mozart a folosit cu iscusință sunetele diferitelor instrumente. Pe parcursul călătoriei muzicale copiii vor face cunoștință cu familiile de instrumente și vor asculta fragmente din compoziții celebre ale maestrului de la Salzburg.

”Un compozitor la carnaval” la rândul său, spectacol dedicat elevilor de gimnaziu și de liceu, aduce umorul în muzică. În rolul compozitorului Camille Saint-Saens, actorul Bogdan Bob Rădulescu invită publicul la un tur al atelierului creativ în care s-a născut celebrul său Carnaval. Scurtele portrete muzicale ale animalelor sunt pline de poante umoristice de tot felul, în spatele cărora se ascunde și o doză de satiră. Ieșit din pielea compozitorului, Bob comediantul vremurilor de astăzi, dovedește cu bravură că umorul de acum mai bine de un secol este mai viu decât oricând.

Despre dirijoare – Dalma Toadere

Dirijoarea Dalma Toadere (deopotrivă moderatorul concertului educativ cu titlul Prințesa și balaurul) a absolvit cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, unde a studiat pianul ca instrument principal. În anii de studenție a urmat cursurile de dirijat orchestră în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, având ca îndrumători profesori precum Petre Sbârcea, Ciprian Para și Victor Dumănescu.

Activitatea dirijorală și-a început-o încă din studenție, acest lucru deschizând calea spre numeroase invitații de a colabora cu orchestrele simfonice din țară. În ultimii zece ani a activat ca dirijor și moderator al concertelor pentru copii oferite prin programul educativ Do Re Mi Start! al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca.

Dalma Toadere a susținut peste 100 de astfel de concerte educative (având la bază propriile sale concepte) în Cluj-Napoca, Bonțida, Craiova, București, Satu-Mare, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Oradea, Sibiu, ș.a. Mai mult, în timpul studiilor doctorale, dirijoarea a îmbinat experiența practică cu studiul științific al desfășurării concertelor pentru copii (din punct de vedere: muzical, interactiv, organizatoric, etc.).

În urma obținerii titlului de doctor (2020), a fost publicată și cartea cu titlul „Mediere muzicală în concertul educativ pentru copii”. În prezent, Dalma Toadere este lector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă mediere muzicală, dirijat de cor, aranjamente corale și coordonează practica artistică a studenților.

Începând din 2021 este invitată regulat pentru susținerea cursurilor de mediere muzicală la Universitatea Eötvös Lóránd din Budapesta, iar din 2022 predă mediere muzicală și la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”.

Ca un deziderat, Dalma Toadere dorește să îmbine dirijatul cu viața pedagogică, în misiunea ei de a apropia publicul de muzica clasică.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

TIFF Sibiu are loc între 12 – 15 septembrie
Cultural marți, 3 septembrie 2024, 14:08

TIFF Sibiu are loc între 12 – 15 septembrie

Festivalul Internațional de Film Transilvania, ajuns la cea de-a 18-a ediție la Sibiu, se va desfășura între 12 – 15 septembrie.  ...

TIFF Sibiu are loc între 12 – 15 septembrie
Despre plăcerea de a învăța spaniolă cu „ESTUDIA”
Cultural marți, 3 septembrie 2024, 12:44

Despre plăcerea de a învăța spaniolă cu „ESTUDIA”

Despre plăcerea de a învăța limba spaniolă – interviu cu Serena Stan, profesoară de limba spaniolă la Institutul Cervantes din...

Despre plăcerea de a învăța spaniolă cu „ESTUDIA”
Singurele catacombe cunoscute ale Sibiului vor putea fi vizitate
Cultural luni, 2 septembrie 2024, 14:56

Singurele catacombe cunoscute ale Sibiului vor putea fi vizitate

A cincea ediție a Festivalului Internaţional de Artă Contemporană de la Sibiu (SCAF) va avea loc în perioada 7 septembrie – 6 octombrie, cu...

Singurele catacombe cunoscute ale Sibiului vor putea fi vizitate
Muzeul Satului din Baia Mare marchează 40 de ani de activitate
Cultural luni, 2 septembrie 2024, 10:58

Muzeul Satului din Baia Mare marchează 40 de ani de activitate

O expoziţie dedicată deschiderii în urmă cu 40 de ani a Muzeului Satului din municipiul Baia Mare va fi deschisă publicului joi, 5 septembrie,...

Muzeul Satului din Baia Mare marchează 40 de ani de activitate
Cultural duminică, 1 septembrie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Cezar şi Cleopatra

Traducere de Petru Comarnescu.   Adaptare de Victor Parhon. Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Valeria...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Cezar şi Cleopatra
Cultural sâmbătă, 31 august 2024, 11:02

Începe cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu

Sâmbătă, 31 august, ora 18:00, va debuta la București unui dintre cele mai importante evenimente culturale ale țării: Concursul Internațional...

Începe cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu
Cultural sâmbătă, 31 august 2024, 00:00

TOP 10 – cele mai frecvente greşeli gramaticale făcute de români

Numeroase instituţii de stat sau private, ambasade, oficii consulare și institute culturale românești din ţară sau străinătate organizează...

TOP 10 – cele mai frecvente greşeli gramaticale făcute de români
Cultural joi, 29 august 2024, 13:28

Mă împart la zero – o nouă producție în spațiul Reactor

În data de 30 și 31 august, de la ora 20:00, tinerii artiști din cadrul programului de rezidențe Fresh Start, aflat la ediția a VII-a, vor...

Mă împart la zero – o nouă producție în spațiul Reactor