Montarea repartitoarelor de căldură în apartamente: ce spune legea
Montarea repartitoarelor de către consumatorii casnici racordați la sistemele centralizate de încălzire a fost amânată de două ori. Astfel, potrivit legii Eficienței Energetice nr. 121/2014, cetățenii trebuiau să-și monteze repartitoare până pe 31 decembrie 2021, însă procesul a fost amânat până la 1 decembrie 2023. În realitate, legea nu este atât de restrictivă și nu poate fi aplicată la fel în cazul tuturor consumatorilor casnici racordați la sistemele centralizate de încălzire. Totul depinde de tipul de instalație existent în clădire, am aflat de la Dorin Racoți, jurist la Compania de Termoficare Cluj:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 noiembrie 2023, 12:07 / actualizat: 8 noiembrie 2023, 11:40
Tema montării sistemelor de măsurare a repartitoarelor de costuri în imobilele de tip condominiu racordate la sistemele de alimentare centralizată cu energie termică, este reglementată de lege, legea privind eficiența energetică. Această reglementare face o distincție în funcție de instalațiile existente în condomenii, respectiv cele cu distribuție orizontală și cele cu distribuție verticală și stabilește, ca și regulă pentru cazul condominiilor care dețin sisteme de distribuție a energiei pe orizontală, montarea sistemelor de măsurare individuală până la data de 31/12/2023.
În celălalt caz, pentru condominiile cu sisteme de distribuție pe verticală, așa cum este cazul în majoritatea imobilelor din municipiul Cluj-Napoca, situația este puțin mai complexă, respectiv: trebuie de analizat dacă utilizarea de contoare individuale este fezabilă din punct de vedere tehnic și eficientă din punct de vedere al costurilor, iar în cazul în care urmarea acestei analize se dovedește că nu pot fi montate contoare individuale, atunci este obligatorie montarea repartitoarelor de costuri pe toate corpurile de încălzire din apartament sau din alt spațiu din imobilul respectiv, în condițiile în care există realizat la nivel de condominiu, un sistem de echilibrare hidraulică a instalației de încălzire.
Aceste echipamente de măsură individuală, repartitoarele, ajută consumatorii la individualizarea consumurilor de energie termică, indirect corelat cu gradul de confort pe care fiecare dorește să îl stabilească pentru apartamentul său. Mai concret, fiecare consumator poate regla nivelul de energie consumat și plătește în raport cu acest consum.
Achiziția repartitoarelor, a acestor echipamente de măsură trebuie realizate de fiecare proprietar, dar în corelare cu toate apartamentele din întregul condominiu, pentru că toate aceste echipamente trebuie să fie similare pentru a se putea realiza o corectă repartizare a costurilor în condominiul respectiv. Pentru achiziție, consumatorii se pot adresa operatorilor economici care comercializează astfel de echipamente. La nivelul municipiului Cluj-Napoca sunt racordate la sistemul centralizat de alimentarea cu energie termică circa 20.000 de apartamente. (Dorin Racoți, jurist la Compania de Termoficare Cluj)Montarea repartitoarelor de căldură se face pe fiecare calorifer în parte, atât în cazul apartamentelor de locuit, cât și în cazul sediilor de firme. Repartitoarele au rolul de a măsura câtă energie termică se consumă într-o lună, într-o locuință, de exemplu și sunt prevăzute cu doi senzori, unul măsoară căldura dată de calorifer și altul aerul cald din cameră. Aparatul înregistrează consumul doar în cazul în care, temperatura radiatorului este mai mare decât temperatura aerului din cameră. Așadar, nu contează dacă în încăpere există și o altă sursă de încălzire, de exemplu o aerotermă.
Repartitoarele de căldură pentru consumatorii casnici racordați la sistemele centralizate de încălzire pot fi montate doar de firmele autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, iar lista lor poate fi găsită online. Montarea unui repartitor pentru un calorifer costă între 50 și 70 de lei. Însă, pe lângă asta, cetățenii trebuie să plătească și citirea lunară care este între 2 și 7 lei pentru fiecare calorifer.
Este bine de știut și faptul că din 2027, cei care au deja repartitoare care însă nu pot fi citite de la distanță, vor trebui să le înlocuiască cu modele mai performante.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.