Prima pagină » Știri » Social » Fraudele informatice, în creștere: cum să ne protejăm de investiții fictive și păcăleli online
Fraudele informatice, în creștere: cum să ne protejăm de investiții fictive și păcăleli online
Foto: RDNE Stock project/Pexels
Tot mai mulţi cetăţeni din Bistriţa-Năsăud au devenit în ultima vreme victime ale fraudelor informatice. Polițiștii din județ spun că cel mai frecvent oamenii cad în capcana falselor oferte de investiții în active financiare, care ar genera profituri uriașe.
Articol editat de Camelia Velțan,
7 noiembrie 2023, 16:40 / actualizat: 8 noiembrie 2023, 12:34
Tot mai mulţi cetăţeni din Bistriţa-Năsăud au devenit în ultima vreme victime ale fraudelor informatice. Polițiștii din județ spun că cel mai frecvent oamenii cad în capcana falselor oferte de investiții în active financiare, care ar genera profituri uriașe.
În ultima perioadă de timp s-au generalizat modurile de operare cu fraude pe linia falselor, presupuselor investiții în criptomonede, dar nu doar în criptomonede, există variația investițiilor în acțiuni, obligațiuni de tot felul.
Reporter: În capcana infractorilor cad atât persoane în vârstă, cât și tineri, care caută câștiguri rapide. Oamenii acceptă să investească mai întâi sume mici, după care le oferă infractorilor acces la date personale.
Victor Clepşa: Prima plată pe care o faci este deja sub ochii lor. Ai introdus numărul de card, ai introdus număr de cont, ai introdus parole, fără să îți dai seama că, de fapt, platformele alea de investiții sunt unele fictive și că tu, de fapt, faci plata sub ochii fraudatorului.
Reporter: Polițiștii din județ au în lucru zeci de anchete, însă dau cu greu de urma celor vinovați. Ei atrag atenția oamenilor să nu ofere date personale și bancare unor necunoscuți.
Și în județul Maramureș, mai mulți cetățeni au sesizat Poliţia, în ultima perioadă, că au pierdut sume importante de bani, după ce au accesat, online, anunţuri publicitare privind posibilităţi de investiţii cu profit rapid garantat.
Ulterior, au fost contactați telefonic de către diverse persoane care se recomandă a fi reprezentanţi ai acestor platforme.
Purtătorul de cuvânt al IPJ, Ionela Cosma, a declarat, astăzi, că victimele au fost convinse să instaleze pe computer sau telefon aplicaţii sau programe care permit accesul de la distanţă la toate datele personale salvate, numele conturilor, inclusiv parolele de la aplicaţiile de banking online, iar astfel s-au trezit cu conturile golite de sume importante.
Ionela Cosma a mai precizat că victimele au fost păgubite cu sume de până la 19.000 de lei, după acelaşi scenariu.
Cristiana Sabău
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.