Cafeaua scade riscul fragilităţii fizice la persoanele în vârstă, susţin oamenii de ştiinţă, pe baza cercetărilor conform cărora cofeina poate îmbunătăţi proliferarea celulelor musculare şi poate creşte masa musculară.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
8 noiembrie 2023, 00:00 / actualizat: 8 noiembrie 2023, 9:44
Cafeaua scade riscul fragilităţii fizice la persoanele în vârstă, susţin oamenii de ştiinţă, pe baza cercetărilor conform cărora cofeina poate îmbunătăţi proliferarea celulelor musculare şi poate creşte masa musculară.
Cafeaua scade riscul fragilităţii fizice la persoanele în vârstă
„Persoanele de vârstă mijlocie cărora le place să bea ceai şi cafea cu cofeină îşi pot reduce riscul de a dezvolta fragilitate fizică mai târziu în viaţă”, afirmă cercetătorii, pe baza unui studiu efectuat timp de două decenii privind sănătatea a 12.000 de persoane.
Prima fază a studiului a fost realizată între 1993 şi 1998, în timpul căreia participanţii au fost chestionaţi dacă şi cât de mult au consumat băuturi cu cofeină, cum ar fi ceai şi cafea, băuturi răcoritoare şi ciocolată. În următorul pas, echipa de cercetare a urmărit modificarea greutăţii fiecărui participant. A treia etapă a fost dedicată rezistenţei fizice a participanţilor la studiu, fiind testată puterea de apucare a mâinilor, capacitatea de ridicare şi deplasare.
S-a constatat că mai mult de două treimi dintre participanţi beau cafea zilnic, 52% din acest grup consumând o ceaşcă de cafea pe zi, 42% câte 2-3 căni pe zi, iar restul, 4 sau mai multe căni de cafea zilnic. „Echipa de oameni de ştiinţă a ajuns la concluzia că la 5% dintre cei care au băut mai multă cafea zilnic, probabilitatea de a experimenta fragilitate fizică la o vârstă mai înaintată a fost semnificativ redusă în comparaţie cu cei care nu au consumat în mod regulat această băutură revigorantă. Un efect similar a fost observat şi în rândul iubitorilor de ceai”, au comentat neurologii.
Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma legăturile şi pentru a clarifica dacă aceste efecte asupra fragilităţii fizice sunt determinate de cofeină sau de alţi compuşi chimici. „Cafeaua şi ceaiul conţin polifenoli bioactivi bogaţi, care au atât proprietăţi antioxidante, cât şi antiinflamatorii, fiind corelate cu scăderea riscului de apariţie a bolilor care cauzează fragilitate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, bolile neurodegenerative şi obezitatea”, explică neurologii. (www.zdrave.to)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.