Societatea românească nu este pregătită pentru plata cu cardul
Intenţia Guvernului de a limita, din 11 noiembrie, nivelul plăţilor „cu bani în mână”, cu scopul de a reduce evaziunea fiscală a provocat numeroase dezbateri, analize și luări de poziţie, majoritatea nefavorabile acestei măsuri.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 8 noiembrie 2023, 11:33
Percepțiile societății au fost diverse, de la teama eronată de eliminare a numerarului, la îngrijorarea cu privire la îngreunare a activității zilnice, mai ales în cazul micilor afaceri. Întreprinzătorii au spus că măsura le va îngreuna relația cu furnizorii și clienții și va conduce la costuri suplimentare pentru ei, generată de comisioanele și taxele pentru procesarea plăților electronice.
La un sondaj al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România privind reducerea plafoanelor pentru plățile cash, efectuat în perioada 3-6 noiembrie, din cei peste 2500 de antreprenori întrebați, 94% au răspuns că nu consideră oportună măsură. Prin urmare, în cazul operațiunilor financiare între agenții economici se revine la plafoanele inițiale.
Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între firme și persoanele fizice se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei. În fine, încasările și plățile în numerar între persoane fizice se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei pe tranzacție și sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 50.000 de lei. Se menține însă prevederea potrivit căreia sumele în numerar aflate în caserie persoanelor juridice nu pot depăși plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile.
Roman Muşat (RRA)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.