Prima pagină » Știri » Internaţional » Comisia Europeană recomandă inițierea negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova
Comisia Europeană recomandă inițierea negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova
Foto: Dimitris Vetsikas/ Pixabay
Comisia Europeană a recomandat miercuri, 8 noiembrie, începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia Hertzegovina.
Articol editat de Andrei Cretoiu,
9 noiembrie 2023, 09:24
Comisia Europeană a recomandat miercuri, 8 noiembrie, începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia Hertzegovina.
Avizul favorabil al Comisiei trebuie aprobat de cei 27 la summitul din 14-15 decembrie al Uniunii Europene, iar până atunci statele vor trebui să mai ducă încă la îndeplinire unele măsuri-cheie.
Republica Moldova a evoluat cel mai bine dintre statele care doresc să adere la Uniunea Europeană, spun reprezentanţii Comisiei.
Combaterea corupţiei este una din măsurile care trebuie puse în aplicare atât de Republica Moldova, cât şi de Ucraina, pentru începerea negocierilor de aderare.
În discursul său, șefa executivului european a făcut referire la provocările cu care se confruntă Republica Moldova, precum războiul hibrid al Rusiei și valul de refugiați, dar a apreciat eforturile de implementare a reformelor. Ursula von der Leyen:
Moldova nu se confruntă cu un război direct, dar este subiectul unor eforturi de destabilizare constante împotriva democrației sale. De asemenea, suportă consecințe ale războiului Rusiei în Ucraina și primește un număr mare de refugiați.
Războiul Rusiei în Ucraina a vulnerabilizat și mai mult sectorul energetic al Republicii Moldova și, alături de secetă care a afectat sectorul agroalimentar, a constituit un șoc pentru economia Republicii Moldova, se arată în documentul care scoate în evidență și alte provocări, precum inflația de peste 30% sau scăderea investițiilor. Reforma justiției, lupta cu corupția și deoligarhizarea sunt cele trei din nouă condiționalități neîndeplinite de Republica Moldova, deși se constată anumite progrese.
Este o recunoaștere a europenității Republicii Moldova și a reformelor care se fac, a declarat în cadrul unui mesaj video din fața sediului Comisiei Europene de la Bruxelles și șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu:
Din această zi continuăm lucru cu statele membre ai Uniunii Europene, cu Comisia Europeană pentru a pregăti țara noastră de negocieri, astfel încât cu toții să putem aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană către 2030.
După avizul pozitiv al comisiei, Consiliul European va trebui să ia o decizie finală în acest sens la reuniunea programată pentru 14-15 decembrie.
Ina Guțu/ Radio Chișinău
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.