Prima pagină » Știri » Sănătate » În pat cu ”dușmanul” – sfatul specialistului pentru un somn liniștit și… nesforăit
În pat cu ”dușmanul” – sfatul specialistului pentru un somn liniștit și… nesforăit
Foto: Kampus Production/Pexels
Este sforăitul o problemă de sănătate sau doar un deranj, mai mare sau mai mic,, pentru cei cu care dormim în aceeași încăpere? La această întrebare răspunde medicul O.R.L.-ist, Iuliu Catană. El ne lămurește și care sunt factorii ce pot accentua sforăitul și dacă este posibil să eliminăm complet această tulburare de somn:
Este sforăitul o problemă de sănătate sau doar un deranj, mai mare sau mai mic,, pentru cei cu care dormim în aceeași încăpere? La această întrebare răspunde medicul O.R.L.-ist, Iuliu Catană. El ne lămurește și care sunt factorii ce pot accentua sforăitul și dacă este posibil să eliminăm complet această tulburare de somn:
Dr. Iuliu Catană: Sforăitul este clar o problemă de sănătate. Sforăitul în momentul când devine deranjant înseamnă că este provocat de anumite cauze care pot să deterioreze starea de sănătate a fiecăruia dintre noi. Acum, sforăitul este influențat și de factori externi: dacă sunt fumător, cantitatea de alcool pe care o consum, oboseala, stresul, sedentarismul, lipsa de sport, mâncatul târziu, orele insuficiente de somn. Dacă am acești factori din start, atunci trebuie să mă gândesc singur să mă ajut să-i îndepărtez, înainte de a mă adresa doctorului.
Reporter: Ne afectează odihna faptul că sforăim?
Dr. Iuliu Catană: Da, pentru că sforăitul înseamnă că noi respirăm forțat pe gură și atunci cantitatea de aer și calitatea aerului inspirat nu este cea adecvată, pentru că aerul trebuie să intre pe nas. Nasul știe exact cantitatea de oxigen pentru corpul nostru și atunci, în momentul când respirăm pe gură n-avem un astfel de debit. Și unde se restrânge, să știe toată lumea: în oximetrie, în scăderea oxigenului, de aceea ne trezim dimineață obosiți pentru că oxigenul nu a ajuns la creier, la plămâni, la toate organele. Și aici este o paranteză, când întreabă pacienții legat de greutate – da, dacă avem un indice de masă corporală peste cel corelat între înălțimea noastră și anatomia pe care o avem, atunci noi n-o să putem oxigena tot corpul, pentru că dacă suntem supraponderal, vă dați seama, aerul nu poate trece prin nas, să sature corpul nostru.
Reporter: Există vreun tratament, vreo soluție care îndepărtează complet și definitiv sforăitul?
Dr. Iuliu Catană: Nu poți să scapi definitiv de sforăit, sforăitul poate fi diminuat și cel mai important – poate fi prevenită apariția apneii de somn, care apnee de somn e foarte periculoasă fiind faptul că are mai multe efecte nocive asupra calității vieții, aparatului cardiovascular, diabet ș.a.m.d.
Reporter: Dacă trebuie să trăim, mă rog să dormim cu el, cu sforăitul, în ce măsură putem spera că-l reducem?
Dr. Iuliu Catană: Nu există un procent, adică sforăitul acesta e influențat și de facturi externi și atunci, ca să dau un exemplu, eu pot să vin, am o patologie, mă operez, dar dacă nu schimb stilul meu de viață, rămân tot sedentar, nu fac sport, fumez în continuare, mânânc neregulat, nu am somn, vă dați seama că atunci sforăitul chiar dacă i-au fost operate cauzele anatomice care l-au determinat, el nu se va stopa. Dar dacă îmi schimb și stilul de viață, se reduce la un nivel aproape insesizabil. Dar nu poți să spui că în timpul somnului, dacă ar fi să te urmărească cineva, n-o să mai o mică secvență de sforăit. Nu poți să spui, că nu există nimic 100%, nu suntem perfecți nici în chirurgie, nu există. Există o diminuare până la 95%, la un nivel insesizabil și care să nu-mi afecteze calitatea vieții și în special, a somnului.
Reporter: Medicul ORL-ist Iuliu Catană a fost alături de noi cu sugestii, sfaturi și încurajări pentru un somn cât mai sănătos și dacă nu se poate fără sforăit, să fie aproape insesizabil!
Anca Brășfălean
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.