Protestul continuă la Casele de Asigurări de Sănătate
Foto: Radio Cluj
Întregul sistem de sănătate va fi afectat începând de săptămâna viitoare, dacă nu se va rezolva majorarea salarială pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cei ai Caselor Judeţene. Sindicatul spune că banii sunt disponibili, iar pentru aplicarea majorării nu este nevoie de rectificare bugetară. Angajaţii Casei Naţionale de Sănătate au protestat joi, 9 noiembrie, de la ora 10 la Bucureşti, în faţa sediului central, iar în judeţe, protestele au avut loc între orele 12 şi 13.
Întregul sistem de sănătate va fi afectat începând de săptămâna viitoare, dacă nu se va rezolva majorarea salarială pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cei ai Caselor Judeţene. Sindicatul spune că banii sunt disponibili, iar pentru aplicarea majorării nu este nevoie de rectificare bugetară. Angajaţii Casei Naţionale de Sănătate au protestat joi, 9 noiembrie, de la ora 10 la Bucureşti, în faţa sediului central, iar în judeţe, protestele au avut loc între orele 12 şi 13.
Discutăm despre lanțurile de farmacii, discutăm de firme care vor să-și recupereze banii de concedii medicale pe care le-au plătit. Deci întregul sistem va fi afectat în câteva zile, iar angajații din toate spitalele din România se vor duce la bancomate și vor vedea ca nu au fost alimentate cardurile lor. Pentru că oamenii ăștia nu mai fac nicio plată până când problema lor nu este rezolvată, a declarat liderul sindical Dumitru Costin, representant al BNS, la care sunt afiliaţi şi angajaţii caselor de sănătate.
A patra zi de protest a avut loc şi la Cluj-Napoca, cu participarea a 90% dintre angajaţi, în faţa sediului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Luminiţa Vlasin Culda, liderul de sindicat:
Dacă nu se găsește soluția, săptămâna viitoare lanțurile de farmacii, firmele care au concedii medicale, urmează după aia spitalele, să nu-și încaseze fondurile. Se asigură urgențele între ora 8:30 și 9:00 și 16-17 doar pentru deblocările de carduri naționale, cardurile duplicat, adeverințele pentru carduri duplicat și cererile pentru dispozitive medicale, respectiv aparatele de oxigenoterapie, stomiile și se asigură încă pentru femeile gravide, lăuze și pentru persoanele cu dizabilități, documentele de care au nevoie pentru servicii medicale. (Luminiţa Vlasin Culda, liderul de sindicat)
Majorarea salariilor nu înseamnă un efort pentru România, iar banii sunt în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi nu e nevoie de suplimentări sau rectificări bugetare, ci doar de votarea unui proiect de lege care prevede punerea lor în plată, a mai precizat Luminiţa Vlasin Culda, liderul de sindicat al angajaţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj:
Există fondurile, există fondurile la Casa Națională, nu trebuia făcută rectificare bugetară, nu depășeam acel procent de maxim 3% pentru cheltuieli de administrare, capital, funcționare a caselor de asigurări de sănătate, cheltuiala salarială fiind undeva între 0,68 și maxim 1,ceva la 100. Cam atât ar fi majorarea, dar banii există, există datorită faptului că s-au făcut economii la capitolul de cheltuieli salariale, inclusiv în acest an. (Luminiţa Vlasin Culda, lider de sindicat)
Protestele vor continua şi zilele următoare, dacă nu va fi rezolvată problema salariilor, iar de săptămâna viitoare pot să apară mari probleme din cauza neplăţii serviciilor către furnizori, printre care şi medicii de familie. Emiliana Costiug, preşedintele Asocieţiei Judeţene a Medicilor de Familie Cluj:
Greva angajaților din Casele de asigurări de sănătate nu aduce nimic bun pentru acest sistem național de sănătate, care este oricum destul de deficitar în multe probleme. Protestele angajaților sunt justificate, ținând cont numai de birocrația care există în sistemul nostru sanitar. Gândiți-vă că o grevă cu oprirea totală a activității acestor angajați ne va duce la blocarea sistemului nostru medical, adică tot ce înseamnă programe naționale de sănătate, de asigurare a medicamentelor, a tratamentelor pentru bolnavii oncologici, diabetici, cu alte patologii care sunt cu tratamente scumpe, bolile rare, de exemplu, eliberarea rețetelor și a tipizatelor medicale, decontarea medicamentelor, decontarea serviciilor medicale, toate astea trec prin Casa de Asigurări și o oprire totală a activității acestora ne va duce și pe noi la un blocaj. (Emiliana Costiug, preşedintele Asocieţiei Judeţene a Medicilor de Familie Cluj)
Protestele angajaţilor din cadrul CNAS/CAS judeţene se desfăşoară în toate judeţele ţării. El a fost declanşat joi, 2 noiembrie şi continuă pe perioadă nedeterminată. La acest moment, în toate judeţele ţării, angajaţii protestează fie în birouri prin întreruperea lucrului, fie în faţa instituţiilor.
Potrivit acestora, pe perioada protestului, angajaţii Casei asigură doar urgenţele între orele 08.00-09.00 şi 16.00-17.00, precum: serviciile pentru duplicarea cardurilor de sănătate, aprobări pentru aparate de oxigen, stome sau servicii necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilităţi.
Text/foto: Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.