Radio Cluj… la modă: Piese cheie din garderobă: Pantalonul tip țigaretă
Cu o formă ce avantajează toate tipurile de conformații prin conturarea unei siluete longiline datorată formei ajustate pe picior și pe șolduri, cu talia bine marcată, acest articol de îmbrăcăminte a intrat demult în zona pieselor clasice din vestimentație, adoptat și adorat de femei.
Pantalonul, după cum bine se știe, nu a existat întotdeauna în garderoba feminină, ci este o cucerire relativ recentă datorată schimbărilor sociale de la începutul și mijlocul secolului XX, în care, finalmente, femeia începea să reclame drepturi egale cu bărbații.
O femeie în pantaloni fusese până la acea vreme o idee de neconceput pentru societatea de tip patriarhal, iar conotațiile suspecte în mințile retrograde, legate de purtarea unui material între picioare de către femei nu au încetat să provoace mult timp reacții de adversitate și numeroase interdicții.
Un alt moment istoric, ce precede cu mult timp intrarea pantalonului în garderoba feminină și care are o conexiune directă cu subiectul de astăzi, este reprezentat de momentul Revoluției Franceze când armata așa numiților sans-culotte a preluat puterea din mâinile aristocrației, impunând prin uniforma lor simplă și modestă o linie de croi dreaptă a pantalonilor, opusă celei fastuoase, baroce preferate de clasa nobiliară.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 noiembrie 2023, 06:00 / actualizat: 9 noiembrie 2023, 8:05
De-a lungul istoriei femei îndrăznețe au optat pentru varianta pantalonului, dacă ar fi s-o numim doar pe Georges Sand în Franța sau Amelia Bloomer în Statele Unite. Cea din urmă a și patentat un stil de pantalon feminin care aducea mult cu o fustă, extrem de largi, despărțiți între picioare și adunați la nivelul gleznelor, foarte asemănători cu acei harem pants lansați mult mai târziu de către Paul Poiret.
Primul Război Mondial a pavat și el, indirect, drumul către acceptarea faptului că femeile erau îndreptățite prin natura meseriilor masculine pe care le practicau în locul bărbaților, să poarte pantaloni. Practici și comozi, regăsiți cel mai adesea în uniformele de muncă, aceștia și-au făcut loc, mai apoi în activitățile recreative și sportive, iar decada anilor ‘30 cunoaște o deschidere semnificativă, datorată, în bună măsură și contribuției creative a lui Coco Chanel, prima creatoare ce a împrumutat liniile masculine în conturarea unui nou stil feminin.
Anii ‘50 sunt momentul cheie care va deschide ușa adoptării acestui articol în mod cotidian și va lansa acest tip de pantalon cu valențe feminine. Pantalonul tip țigaretă și pantalonul Capri- denumit astfel pentru că era articolul preferat al vacanțelor petrecute pe faimoasa insulă italiană- nu sunt foarte diferiți decât prin lungimea lor. Pantalonul Capri este scurtat deasupra gleznelor și purtat cel mai adesea cu balerini, așa cum ne-o amintim din filme pe Audrey Hepburn, Marilyn Monroe sau Brigitte Bardot – vedetele iconice ale perioadei.
La fel de bine, pentru o alură mai seducătoare pantalonul tip țigaretă se poartă provocator și cu pantofi cu toc, fiind declinat astăzi în numeroase combinații stilistice și variante cromatice.
Inițial confecționați din materiale naturale ca stofa de lână sau bumbac, aceștia erau căptușiți pentru a evita formarea unor pungi în dreptul genunchilor. Odată cu introducerea materialelor stretch s-a simplificat și confecționarea și implicit purtarea lor. Cu un adaos de elasticitate, chiar dacă mulați pe șolduri și picioare, pantalonii au devenit mult mai comozi și practici, fiind perfecți pentru orice moment al zilei.
Oricare dintre conformațiile anatomice feminine ce includ șolduri mai proeminente este clar avantajată de acest tip de linie și croi ce nu adaugă volum în partea inferioară a corpului, cu atât mai mult dacă articolul este purtat cu un pic de toc. De aici și succesul peste decenii al articolului – lungește vizual silueta, mai ales dacă vorbim de culori închise și flatează într-o măsură asemănătoare rudei sale, fusta creion.
Călina Langa, fashion designer
Imaginile provin prin fotocopiere din următoarele publicații:
Decades of Fashion 1900 to the present de Harriet Worsley h.f. ullmann publishing GmbH 2011
100 Years of Fashion de cally Blackman Laurence King Publication 2020
Les grandes moments de la mode Editions Soline 1998
Styles & Allures de Cristina Cordula Laroussé 2014
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.