Prima pagină » Știri » Social » Se schimbă proiecţiile de film pentru nevăzători: ce-avem de făcut în sala de cinema? [AUDIO]
Se schimbă proiecţiile de film pentru nevăzători: ce-avem de făcut în sala de cinema? [AUDIO]
Foto: Fundația Cartea Călătoare
Fundaţia Cartea călătoare, cea care se ocupă de accesibilizarea filmelor în România, implementează o nouă metodă de a prezenta filmele adaptate pentru nevăzători.
Articol editat de cristina.rusu,
9 noiembrie 2023, 09:43 / actualizat: 10 noiembrie 2023, 11:51
Fundaţia Cartea călătoare, cea care se ocupă de accesibilizarea filmelor în România, implementează o nouă metodă de a prezenta filmele adaptate pentru nevăzători.
Clujenii pot testa noua tehnologie în această seară la Cinema Victoria, unde se va proiecta comedia ”Încă două lozuri”.
Până acum, vizionarea unui film accesibilizat la cinema depindea de echipamentul disponibil la faţa locului. Practic, nevăzătorii primeau un aparat dotat cu căşti, prin care auzeau descrierea audio făcută pentru filmul respectiv. Metoda aceasta avea însă un dezavantaj: Fundaţia Cartea călătoare nu are posibilitatea să pună la dispoziţie aceste echipamente în orice oraş, la orice cinematograf. S-a căutat aşadar o metodă care să facă filmele accesibilizate mai puţin legate de glie, cu ajutorul telefoanelor utilizatorilor.
Ce avem de făcut înainte şi în sala de cinema ne explică reprezentantul fundaţiei, Marian Pădure:
Nevăzătorii trebuie să descarce aplicaţia Movie reading şi să aibă asupra lor o pereche de căşti pentru telefon. Înainte să intre în sală vor accesa aplicaţia, vor selecta ţara România, după care din catalogul filmelor disponibile vor descărca filmul Încă două lozuri. În momentul în care filmul se aude în sală, nevăzătorii sunt rugaţi să-şi pornească aplicaţiile: telefonul se va sincroniza cu sunetul original, iar ei vor auzi în căşti descrierea filmului. Este important ca pe timpul proiecţiei telefonul să fie ţinut pe mod avion, luminozitatea să fie la minim şi va trebui să fie dezactivată opţiunea de lock screen. Telefonul trebuie să fie ţinut la vedere, cu microfonul neacoperit, ca să se poată sincroniza cu sunetul original al filmului, Marian Pădure.
Implementarea acestei metode înseamnă că nevăzătorii nu vor putea urmări peliculele accesibilizate doar în cadrul unor proiecţii speciale ca şi până acum, ci de fiecare dată când filmele încărcate deja în aplicaţie se proiectează la cinema sau se difuzează la TV.
La Cluj, prima proiecţie cu noua tehnologie va avea loc la Cinema Victoria, joi, 9 noiembrie, la ora 17.30. Pentru persoanele cu deficienţe de vedere intrarea este gratuită.
În multe ţări descrierea audio se realizează odată cu lansarea filmului: în Statele Unite este chiar o obligaţie, conform unei decizii a Curţii Supreme din 2016.
În România Fundaţia Cartea Călătoare este singura care se ocupă de accesibilizare (din resurse proprii), ceea ce face ca numărul filmelor adaptate pentru nevăzători să fie în continuare scăzut.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.