Prima pagină » De prin Cluj » Black Friday, o istorie zbuciumată. Și inventată de Tibi Codorean [AUDIO]
Black Friday, o istorie zbuciumată. Și inventată de Tibi Codorean [AUDIO]
Foto: WOKANDAPIX/ Pixabay
Ați strâns bani albi pentru zile negre? Pentru că o asemenea zi a sosit. Black Friday.
Articol editat de cristina.rusu,
10 noiembrie 2023, 12:31 / actualizat: 13 noiembrie 2023, 8:08
Ați strâns bani albi pentru zile negre? Pentru că o asemenea zi a sosit. Black Friday.
Deși vine cu o istorie lungă și presărată cu neclarități, cineva a încercat totuși să aducă lumină asupra sa.
Tibi Codorean, cunoscut pentru prezența sa în Epic Show, este și un pasionat de istorie și economie (deși recunoaște că nu a făcut cine știe ce economii la viața sa) și susține că Black Friday își are originile pe meleagurile mioritice:
Prima atestare documentară a sărbători cunoscute azi sub numele de Black Friday datează din mijlocul secolului al 10-lea. Numele acestei sărbători apare menționat pe un pergament de retur descoperit la situl arheologic din comuna Easyboxia, județul Cluj, lângă Tureni. La finele primului mileniu, principala formă administrativ-teritorială a celor ce trăiau în spațiul actual al României o reprezenta voievodatul, numit așa pentru că cel care-l stăpânea avea voie să facă orice și nimeni nu putea să-l conteste vreodată.
Anca Brășfălean: Care au fost personalitățile istorice ale vremii care au jucat un rol major în dezvoltarea și perpetuarea Black Friday ne lămurește Tibi Codorean, care a realizat un top trei al posibililor jucători relevanți.
Top trei voievozi din acea perioadă erau Gelu, Emag și Menumorut. Nu se știe cu siguranță care dintre ei a sponsorizat și perpetuat această sărbătoare consumeristă, dar se poate presupune că oricare dintre ei ar fi popularizat și transformat într-o tradiție iubită vândutul de bunuri la suprapreț într-un weekend oarecare din noiembrie a făcut-o, adaptând pentru vremurile respective o veche sărbătoare romană.
Anca Brășfălean: Dincolo de rolul jucat de un voievod sau altul, informația istorică legată de Black Friday este diversă, bogată și precisă.
În cercurile de istorici se spune că ar fi vorba despre Black Fridellia, un antic obicei roman ce consta într-o îngrămădire masivă a populației în piețe și piațete cu scopul de a cumpăra bunuri și alimente cu preț aparent redus. Anumite scene sculptate la baza columnei lui Redusius, împăratul roman considerat părintele spiritual al promoțiilor sezoniere, arată că vânzătorii romani se pregăteau cu luni înainte pentru această sărbătoare, crescând treptat prețurile bunurilor și apoi reducându-le dramatic, dar în așa fel încât să fie totuși mai mari decât cele inițiale. Spiritul gregar al romanilor de rând și aparența de cheltuire inteligentă a banilor au contribuit la succesul acestei celebrări a shopping-ului cvasi inutil și au făcut ca sărbătoarea să reziste destrămării imperiului și să dăinuie în veac.
Cu reduceri și promoții Blackfridelia a intrat în inimile oamenilor și în malaxorul anilor și, după câteva secole de creștinizare forțată, a ajuns să poarte numele de Black Free Day în traducere super oferta Domnului. Cu acest nume apare pe documentul rămas nouă din perioada voievodatelor.
Anca Brășfălean: Pergamentul de retur, găsit la situl arheologic din comuna Easyboxia, ne ajută să ne facem o idee destul de clară asupra desfășurării Black Friday la finele primului mileniu, deoarece relatează un caz în detaliu.
Experții lingviști care au încercat să descifreze conținutul pergamentului de retur scris într-o protochirilică corcită cu hieroglife dacice, au stabilit că este vorba de un conflict privind returnarea unei căruțe comandate cu ocazia Black Free Day. Documentul include și o transcriere a schimbului de mesaje dintre părțile implicate. Cumpărătorul susține că produsul comandat nu i-a fost livrat în intervalul promis de negustor și își dorește banii înapoi, plus de două ori diferența calculată ca valoare obținută din scăderea prețului căruței vechi vândute unui vecin din prețul căruței noi. Negustorul, în schimb, pasează vina asupra furnizorilor străini de materiale de construcții căruțe care nu și-au respectat termenele de livrare și au întârziat procesul de fabricare.
Conform izvorului istoric scris și desenat pe alocuri cumpărătorul nu este interesat de management-ul defectuos al afacerii negustorului și insistă să-i fie returnați porcii dați ca avans pentru căruță, dar și diferența pe care este dispus să o primească sub formă de găini de ouă. Timpul și elementele au măcinat marginile pergamentului, motiv pentru care nu se cunoaște felul în care s-a soluționat speța. În acele vremi, dreptatea era în buzunarul celui mai bogat, nu ca acum, deci e foarte probabil ca disputa să nu se fi terminat cu bine pentru cumpărător, săracul.
Așadar, Black Friday o istorie lungă, zbuciumată, dar care merită cunoscută, ne-a dezvăluit-o într-un rezumat bine închegat și total inventat, Tibi Codorean, care ne și urează ca Black Friday să ne ușureze nu doar portofelele, ci și viața.
Anca Brășfălean
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.