Prima pagină » De prin Cluj » Cum arată noul spaţiu dedicat nevăzătorilor la Grădina Botanică din Cluj
Cum arată noul spaţiu dedicat nevăzătorilor la Grădina Botanică din Cluj
Foto: Maria Ilinca Man
La Grădina Botanică Alexandru Borza din Cluj s-a redeschis spaţiul dedicat persoanelor cu deficienţe de vedere. La deschiderea care a avut loc vineri, 10 noiembrie, am fost prezenţi şi noi, pentru a vă spune ce puteţi experimenta acolo.
La Grădina Botanică Alexandru Borza din Cluj s-a redeschis spaţiul dedicat persoanelor cu deficienţe de vedere. La deschiderea care a avut loc vineri, 10 noiembrie, am fost prezenţi şi noi, pentru a vă spune ce puteţi experimenta acolo.
Sectorul destinat persoanelor cu deficienţe de vedere se întinde pe o suprafaţă de 152 de metri pătraţi. Sunt expuse plante care sunt interesante şi altfel decât vizual, cum ar fi plantele aromatice sau cele cu o formă specifică a florilor şi a frunzelor. Sunt prezentate aproape 40 de specii, între care lavanda, zambilele, melisa, rozmarinul, petuniile, leuşteanul şi regina nopţii. Explicaţiile sunt oferite în scris clasic, în Alfabet Braille, dar şi pe etichete NFC, pe care nevăzătorii le pot citi cu ajutorul telefonului mobil. Ultima variantă este utilă pentru că după terminarea şcolii, mulţi nevăzători ajung de fapt foarte rar în contact cu alfabetul Braille; de telefon însă nu se despart aproape niciodată. Florentin Rădulescu, preşedintele filialei clujene a Asociaţiei Nevăzătorilor din România:
Florentin Rădulescu: Dispoziţia e în formă de U, iar plantele sunt la distanţe variabile, ceea ce pe viitor va impune un marcaj tactil pe sol, ca să putem şti unde sunt ele. În dreptul fiecărei plante avem două plăcuţe: una cu marcaj în alfabet obişnuit, iar pe cealaltă parte avem plăcuţa Braille. Aceasta e înclinată, ca să poată fi citită mai uşor de nevăzători. Pe plăcuţa Braille, în partea dreaptă jos, există un marcaj NFC: apropiind telefonul de acest marcaj vom putea citi informaţiile de pe plăcuţă.
Andrea Nagy: Trebuie să instalăm o aplicaţie?
Florentin Rădulescu: Nu, trebuie să avem doar un smartphone compatibil cu standardul NFC.
Andrea Nagy: Chiar mă gândeam cum am putea citi în Braille pe frigul acesta, cu degetele îngheţate. Florentin Rădulescu: Toate telefoanele cu care se poate plăti vor permite şi această funcţionalitate. Colaborarea a venit din partea Grădinii Botanice în această primăvară, când ni s-a propus să participăm la procesul de accesibilizare. Ne-am bucurat, pentru că vechea expoziţie era destul de deteriorată, ba chiar am găsit o plăcuţă care fusese pusă cu capul în jos. Am găsit soluţia de dispunere ca să şi arate bine din punctul de vedere al designului (ele sunt dispuse în forma unui acoperiş de căsuţă). Atunci am propus şi varianta aceasta cu NFC, prin care putem chiar să salvăm informaţiile despre plantele respective.
Andrea Nagy: Singura parte grea rămâne ca de la intrare, nevăzătorul să găsească această zonă.
Florentin Rădulescu: Am abordat acest subiect cu conducerea Grădinii Botanice. În acest moment se poate solicita sprijin la intrare, să fim conduşi în sectorul respectiv. Dar am vorbit şi despre amplasarea unei hărţi tactile şi montarea unor balize de orientare. Distanţa de la intrare până în acest sector e destul de mare pentru a amplasa marcaje tactile, însă în cadrul sectorului mi s-a promis că se vor realiza. Ne putem mândri cu o astfel de zonă în Cluj, fiindcă nu sunt multe nici în străinătate.
Andrea Nagy
Foto: Maria Ilinca Man
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.