Ascultă Radio România Cluj Live

Fenomenul El Niño va dura cel puțin până în aprilie 2024

Acest fenomen va modifica tiparele meteorologice și va contribui la o creștere suplimentară a temperaturilor, atât pe uscat, cât și în ocean.

Fenomenul El Niño va dura cel puțin până în aprilie 2024

Articol editat de cristina.rusu, 10 noiembrie 2023, 09:31

De la mijlocul lunii octombrie 2023, temperatura suprafeței mării și alți indicatori atmosferici și oceanici observați în zona tropicală a Pacificului au valori în concordanță cu un episod El Niño, faza caldă a fenomenului El Niño-Oscilația Sudică (ENSO).

În lunile iulie și august, acești parametri s-au intensificat rapid și au atins magnitudini moderate în septembrie 2023.

La vârf, așteptat pentru perioada dintre noiembrie 2023 și ianuarie 2024, acest episod este probabil să fie intens. Probabilitatea ca această situaţie să persiste în următoarea iarnă în emisfera nordică – și vara în emisfera sudică – este de 90%.

Buletinul OMM, care combină predicții și evaluări ale experților din întreaga lume, explică că, pe baza tiparelor observate în episoadele anterioare și a predicțiilor actuale pe termen lung, episodul se așteaptă să își piardă treptat puterea în primăvara viitoare în emisfera nordică.

Fenomenul El Niño apare cu o frecvență medie cuprinsă între doi și șapte ani și durata lui este de obicei între 9 și 12 luni. Este un fenomen climatic de origine naturală asociat cu încălzirea suprafeței oceanului în zonele centrale și de est ale Pacificului tropical. Cu toate acestea, se întâmplă acum în contextul unui climat alterat de activitatea umană.

Efectele El Niño asupra temperaturii globale se manifestă de obicei în anul următor declanșării episodului, în acest caz în 2024. Totuși, ca urmare a temperaturilor fără precedent înregistrate la suprafața terestră și a mării din iunie, anul 2023 este pe cale să devină cel mai cald înregistrat vreodată. Și anul viitor ar putea fi și mai cald. Concentrațiile în creștere de gaze cu efect de seră din activitatea umană care captează căldura în atmosferă sunt clare și duc la această creștere a temperaturii, a declarat secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas.

Fenomenele extreme precum valuri de căldură, secete, incendii forestiere, ploi abundente și inundații se vor intensifica în unele regiuni, cu impacturi semnificative. De aceea, OMM este o parte activă a inițiativei de avertizare timpurie pentru toți, pentru a salva vieți și a minimiza pierderile economice, a spus profesorul Taalas.

Până în prezent, cel mai cald an înregistrat este 2016, datorită impactului combinat al schimbărilor climatice și al unui El Niño excepțional de puternic.

Din mai 2023, anomaliile pozitive ale temperaturii medii lunare ale suprafeței mării în zona central-estică a Pacificului ecuatorial s-au accentuat semnificativ, întrucât între mai și septembrie 2023 au trecut, respectiv, de la aproape 0,5°C la aproximativ 1,5°C peste medie. Pentru a obține aceste estimări, a fost utilizată cea mai recentă versiune a setului de date de la Interpolarea optimă a temperaturii suprafeței mării (OISST) și a fost luată ca referință perioada 1991-2020.

Pe baza celor mai recente predicții și evaluări ale experților, este foarte probabil ca încălzirea apelor din Pacificul ecuatorial central-estic să continue cel puțin în următoarele patru trimestre care se suprapun: noiembrie până în ianuarie, decembrie până în februarie, ianuarie până în martie și din februarie până în aprilie 2024.

Instaurarea unui eveniment El Niño în Pacificul ecuatorial central-estic, împreună cu previziunile temperaturilor peste normal la suprafața mării în mare parte din oceanele lumii, este în concordanță cu o prognoză pe scară largă a temperaturilor peste normal în aproape toate zonele terestre.
În general, regiunile din emisfera nordică în care temperaturile au cea mai mare probabilitate să depășească valorile normale sunt cele situate la sud de paralela 40° N și la nord de paralela 65° N. De asemenea, este mai probabil să se înregistreze temperaturi peste cele normale în cea mai mare parte a emisferei sudice, după cum se explică în buletinul climatic sezonier global pentru lunile noiembrie, decembrie și ianuarie.

În ceea ce privește precipitațiile, previziunile pentru următoarele trei luni arată multe dintre efectele obișnuite ale El Niño, în special precipitații peste cele normale în regiunea Cornului Africii (pentru restul sezonului ploios), în bazinul Paraná/Plata din America de Sud, în sud-estul Americii de Nord, în părți ale Asiei centrale și de est și într-o fâșie longitudinală îngustă situată la nord de Ecuator în Pacific.

Precipitații sub normal sunt prognozate pentru cea mai mare parte din nordul Americii de Sud, o mare parte din Australia, continentul maritim (majoritatea Indoneziei, Borneo, Papua Noua Guinee și Filipine) și insulele Pacificului, situate la sud de paralela 30° N, aproximativ și imediat la nord de fâşia de ploi.

Buletinele întocmite de OMM se bazează pe previziunile Centrelor Globale de Producție de Prognoze pe Termen Lung OMM , iar datele pe care le conțin sunt la dispoziţia guvernelor, Națiunilor Unite, factorilor de decizie. (www.20minutos.es)

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Joe Biden l-a grațiat pe fiul său
Internaţional luni, 2 decembrie 2024, 09:59

Joe Biden l-a grațiat pe fiul său

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că l-a grațiat pe fiul său, Hunter Biden, care a fost condamnat pentru declarații false...

Joe Biden l-a grațiat pe fiul său
Eșec în negocierile de reducere a poluării cu plastic
Internaţional luni, 2 decembrie 2024, 09:03

Eșec în negocierile de reducere a poluării cu plastic

Statele care negociază un tratat global pentru reducerea poluării cu plastic nu au reuşit să ajungă la un acord.   Mai multe de o sută de...

Eșec în negocierile de reducere a poluării cu plastic
Zelenski se gândește la pace
Internaţional sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 10:20

Zelenski se gândește la pace

Într-un interviu pentru canalului britanic Sky News, Zelenski a declarat că protecţia NATO i-ar permite să negocieze ulterior returnarea restului...

Zelenski se gândește la pace
Radiațiile UV au crescut brusc în Europa Centrală
Internaţional vineri, 29 noiembrie 2024, 14:37

Radiațiile UV au crescut brusc în Europa Centrală

Radiaţiile ultraviolete (UV) au crescut brusc şi în mod neaşteptat în anumite părţi din Europa Centrală în ultimele decenii, potrivit unui...

Radiațiile UV au crescut brusc în Europa Centrală
Internaţional vineri, 29 noiembrie 2024, 13:26

Alertă de securitate la Târgurile de Crăciun din Germania

Măsura face parte dintr-un pachet extins de securitate menit să prevină incidentele.   Târgurile de Crăciun din Germania, care atrag anual...

Alertă de securitate la Târgurile de Crăciun din Germania
Internaţional vineri, 29 noiembrie 2024, 12:58

Medic suspectat de uciderea a cel puţin opt oameni

Procurorii germani au anunţat că îl suspectează pe un medic din Berlin de ucidere a cel puţin opt oameni, sub pretextul administrării unor...

Medic suspectat de uciderea a cel puţin opt oameni
Internaţional vineri, 29 noiembrie 2024, 12:49

Prima ţară unde reţelele sociale vor fi interzise sub 16 ani

Australia va deveni prima ţară din lume unde accesul la reţelele sociale va fi interzis persoanelor cu vârste sub 16 ani, după ce Senatul a...

Prima ţară unde reţelele sociale vor fi interzise sub 16 ani
Internaţional vineri, 29 noiembrie 2024, 09:51

Proteste în Georgia: poliția intervine după suspendarea negocierilor UE

Poliţia georgiană a intervenit în forţă, joi noapte, 28 noiembrie, pentru a dispersa miile de manifestanţi pro-europeni care au blocat centrul...

Proteste în Georgia: poliția intervine după suspendarea negocierilor UE