Lansarea revistei de bandă desenată documentară POC! #3
Asociația Bloc Zero lansează al treilea număr al revistei de bandă desenată documentară POC!, în data de 14 noiembrie 2023, începând cu ora 18:30, la librăria Bookstory.
Articol editat de cristina.rusu, 10 noiembrie 2023, 12:03
Prin intermediul a șapte noi povestiri de bandă desenată, POC!#3 aduce în prim-plan un nou subiect relevant și provocator, și anume apa ca resursă naturală, teritoriu și patrimoniu și influența sa asupra vieții cotidiene.
„Universul Apelor – prezență și (in)suficiență” se intitulează tema centrală a noii ediții POC!, care și-a propus crearea unui context de dialog, cercetare și creație artistică în jurul valorilor apei, alături de o echipă interdisciplinară formată din cercetători, antropologi, activiști, artiști și ilustratori locali, precum și din alte țări.
Din Cluj-Napoca, un hub important al benzii desenate românești, au făcut parte din echipa numărului actual al revistei POC! binecunoscutele ilustratoare Maria Surducan – în calitate și de co-editoare, Anna Júlia Benczédi, Roma Gavrilă și Miruna Șmit. Ele vor fi, de asemenea, prezente la evenimentul de lansare și vor împărtăși din procesul de lucru din spatele revistei, despre subiectul apei abordat în paginile sale, precum și pentru discuții cu publicul.
Sunt bucuroasă să fi făcut parte din echipa unei reviste unice, atât în peisajul benzii desenate, dar și al cercetării românești, care își propune să vorbească despre teme actuale, bine documentate, într-un limbaj accesibil și într-un format atractiv. Eu am coordonat partea de scenarizare – storyboard și pentru că, în general, la noi în țară, deși avem foarte foarte mulți desenatori talentați, ne lipsește partea de formare a scenariștilor, care se învață oarecum din mers și din greșeli. Eu am fost invitată să particip la proiect tocmai ca să ajut pe partea de adaptare a textelor și… sper că am fost de folos, a declarat Maria Surducan, co-editoarea numărului actual al POC!.
Din Delta Dunării, până în sudul României, către Porțile de Fier și până în New York, SUA, poveștile de bandă desenată reușesc să surprindă influența apei asupra tradițiilor, obiceiurilor și ocupațiilor în comunitățile locale din proximitatea apei, dar și procesul de adaptare la problemele cauzate de schimbările climatice.
Având la bază perspective istorice, cât și actuale, noile povestiri de bandă desenată invită cititorii la reflecție asupra modului în care prezența sau lipsa apei schimbă ritmul de viață al oamenilor, modelează viitorul noilor generații, duce la depopularea anumitor zone, precum și invită la noi moduri de regândire a mecanismelor sociale și convingerilor personale.
La acest număr POC! am contribuit ca desenatoare pentru textul antropologului Vlad Gheorghiu și ca scenaristă și desenatoare pentru a doua parte a poveștii în care am sintetizat informațiile și impresiile colectate pe teren, în satul Chieșd din comuna Sălaj, într-un raport vizual în formă BD. Ca desenatoare, aceasta a fost o experiență aparte: să fiu pe teren și să văd cu ochii mei lumea pe care urma s-o transpun în bandă desenată, mi-a adâncit imersiunea în poveste și m-a făcut să văd și să înțeleg mult mai direct provocările cu care se confruntă locuitorii Chieșdului. Din păcate, nici pălăria de autoare de BD, nici cea de antropoloagă amatoare nu m-au ferit de soarele puternic care m-a ars încă din prima zi!, a împărtășit Anna Benczédi despre munca din culisele revistei POC! #3.
Echipa celui de-al treilea număr al revistei de bandă desenată documentară POC! a fost formată din antropologii Bogdan Iancu, Vlad Gheorghiu, Călin Cotoi, Liviu Chelcea, Monica Stroe, Pavel Sterec (Rep. Cehă), Loredana Pană, activistă și artiștii și ilustratoarele Maria Simina Dimancea, Anna Benczédi, Dări Tămăslăcaru, Roma Gavrilă, Miruna Șmit, Tuan Nini, Maria Surducan, Alexey Klyuykov (Rep. Cehă).
Comunicat de presă
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.