Proiectul noii legi a pensiilor, pe repede înainte în Parlament [UPDATE]
După câteva ore de discuții în contradictoriu, membrii Comisiilor reunite de muncă și buget au adoptat raportul cu 18 voturi pentru.
Articol editat de Camelia Velțan, 14 noiembrie 2023, 09:32 / actualizat: 14 noiembrie 2023, 17:56
Un senator neafiliat a votat împotrivă, iar cei opt din opoziție s-au abținut de la vot.
Au fost adoptate mai multe amendamente depuse de putere, în timp ce ale opoziției au fost respinse.
Reprezentanții coaliției de guvernare PSD-PNL au apreciat, în cadrul dezbaterilor generale, proiectul de lege inițiat de Executiv și au arătat că documentul va elimina inechitățile din sistem. În ceea ce privește partea de finanțare a majorărilor prevăzute în legea pensiilor, președintele comisiei pentru muncă, senatorul social-democrat Ion Rotaru, dădea asigurări că aceasta va exista:
Sigur că se va găsi și sursa de finanțare pe partea aceasta, care înseamnă încasări mai bune, pe partea cealaltă, care înseamnă digitalizare, pe parte care înseamnă e-factură, care înseamnă e-sigiliu, care înseamnă multe alte măsuri care vor fi luate în perioada următoare.
Din opoziție senatorii USR, UDMR și AUR au criticat absența miniștrilor muncii sau finanțelor de la dezbaterile din comisii și au reproșat puterii graba cu care se discută proiectul de lege, dar și lipsa sursei de finanțare pentru majorarea pensiilor.
Senatoarea USR Anca Dragu:
Vreau să înțelegem de unde vin banii pentru această lege. Pentru că tare mi-e teamă că această lege vine la pachet cu creșterea unor taxe și impozite în 2024.
În timpul dezbaterilor din comisiile reunite au fost acceptate mai multe amendamente ale PSD-PNL, în timp ce propunerile opoziției au fost respinse.
Alina Stanuță/ RRA
…………………………………………………………………………………………………….
La Senat, proiectul noii legi a pensiilor ar urma să primească marți, 14 noiembrie, avizele din partea comisiilor de specialitate.
Tot astăzi va intra la vot în plen, urmând ca această procedură accelerată să fie repetată şi la Camera Deputaţilor.
Din opoziţie, USR, a transmis că situaţia este nemaiântâlnită şi de neacceptat, în cazul unei legi aşa de importante.
Potrivit guvernului, urgenţa este determinată de faptul că legea trebuie să fie aplicată de la 1 ianuarie 2024.
Proiectul noii legi a pensiilor a intrat pe circuitul legislativ pentru o procedură accelerată. La prânz va fi dezbătut în comisiile de specialitate din Senat, iar după-amiază este programat un vot în plen. Opoziția contestă, printre altele, calendarul rapid de dezbatere și adoptare a proiectului.
Liderul de grup al senatorilor USR, Radu Mihail: USR consideră că o astfel de lege atât de importantă trebuie dezbătută în parlament. Să faci în 24 de ore ce n-a făcut guvernul în luni de zile este absolut aberant. Vom decide cum abordăm în comisii și în plen, această lege, care, încă o dată, este atât de importantă și este forțată prin Parlament fără niciun fel de justificare.
După ce va trece de votul Senatului, documentul va fi transmis către Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz. Executivul dorește ca noua lege a pensiilor să fie adoptată de Parlament până pe 20 noiembrie.
Amalia Bojescu (RRA)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.